OdrzivostGRW

#10 FINANSIJSKI INSTRUMENTI ZA ENERGETSKU EFIKASNOST I OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE/GREENCAP

U okviru svojih aktivnosti i u skladu s ulogom u projektu GREENCAP (o kojem više možete pročitati na linku http://www.interreg-danube.eu/) Agencija ZEDA će u narednom periodu zajedno sa implementatorom projekta i partnerima, putem svoje stranice i baze podataka (mailom) plasirati i dijeliti informacije iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.
Sve ove aktivnosti realizuju se u cilju podizanja svijesti, proširenja nivoa znanja o ulozi i značaju uštede energije, smanjenja CO2 i korištenja obnovljivih izvora energije.
Projekat GREENCAP ima za cilj stvoriti vezu i izgraditi zajednicu između MED zajednice obnovljive energije. Također, jedan od ciljeva ovog projekta je i širenje rezultata integrisanih modularnih projekata na cijelom području mediteranske regije, s posebnim akcentom na ruralna područja i otoke.
U nastavku predstavljamo desetu od dvanaest planiranih tema.

#10
Ova studija se odnosi na politiku EU o energetici i klimatskim promjenama i ulogu finansijskih instrumenata kohezione politike (FI) za energetsku efikasnost (EE) i obnovljive izvore energije (RES). EE i OIE su postali važni aspekti kohezione politike EU: široki kontekst je postavljen ciljem strategije Evropa 2020, koji se sprovode kroz nacionalne akcione planove, a koji pomažu u određivanju prirode podrške ESIF za EE i OIE.
Rezultati sugerišu da, pošto je implementacija visoko zavisna od konteksta, prenosivost lekcija i dobra praksa je ograničena.
EE i RES FI zahtijevaju specijalističku podršku i ograničavaju ih životnim ciklusima operativnih programa. Više se moglo uraditi kako bi se utvrdio utjecaj EE i RES FI-a, iako je procjena učinka niskih emisija ugljenika i finansijskih instrumenata izuzetno zahtjevna.

 

Više o ovoj temi klikom OVDJE


Get Widget