PreuzmiGHTREWGH

#12 OBLIKOVANJE ENERGETSKE BUDUĆNOSTI U EVROPI/GREENCAP

U okviru svojih aktivnosti i u skladu s ulogom u projektu GREENCAP (o kojem više možete pročitati na linku http://www.interreg-danube.eu/) Agencija ZEDA će u narednom periodu zajedno sa implementatorom projekta i partnerima, putem svoje stranice i baze podataka (mailom) plasirati i dijeliti informacije iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Sve ove aktivnosti realizuju se u cilju podizanja svijesti, proširenja nivoa znanja o ulozi i značaju uštede energije, smanjenja CO2 i korištenja obnovljivih izvora energije.
Projekat GREENCAP ima za cilj stvoriti vezu i izgraditi zajednicu između MED zajednice obnovljive energije. Također, jedan od ciljeva ovog projekta je i širenje rezultata integrisanih modularnih projekata na cijelom području mediteranske regije, s posebnim akcentom na ruralna područja i otoke.
U nastavku predstavljamo posljednju temu planiranu u ovom ciklusu od 12 obrađenih tema.

#12
OBLIKOVANJE ENERGETSKE BUDUĆNOSTI U EVROPI – ČISTO, PAMETNO I OBNOVLJIVO
Naša kvaliteta života ovisi između ostalog o pouzdanom snabdijevanju energijom po prihvatljivoj cijeni. Koristimo energiju za grijanje i hlađenje naših domova, kuhanje i čuvanje hrane, putovanja i izgradnju škola, bolnica i cesta.
Mi koristimo mašine za obavljanje brojnih zadataka, pridonoseći našem bogatstvu i blagostanju, a mašine trebaju energiju.
Izgaranje fosilnih goriva na neki način utječe na sve nas. Ispušta onečišćenja zraka u atmosferu i šteti našem zdravlju. Također, oslobađa stakleničke plinove i doprinosi klimatskim promjenama, uzrokujući sve teže oluje, poplave i toplinske valove. Naša ovisnost o fosilnim gorivima može mijenjati razine pH oceana, smanjiti kisik u jezerima i utjecati na prinos usjeva.
Više o ovoj više nego aktuelnoj temi pročitajte OVDJE.


Get Widget