2NLForesda

# 2 NEWSLETTER PROJEKTA FORESDA

Jedna od najzanimljivijih aktivnosti projekta FORESDA je dizajniranje i implementacija pilot projekata koji će rješavati identifikovane potrebe navedene u  Transnacionaloj strategiji. Stvarna primjena pilota ima jak regionalni karakter. Svaka regija će implementirati i razviti različite pilot-inovacijske okoline, ali sve se mogu grupirati u tri fokusa: (1) pametna i održiva gradnja i namještaj, (2) neuobičajene upotrebe drvnih materijala i (3) energijska efikasnost.

FORESDA očekuje da će inicirati saradnju između malih i srednjih poduzeća i organizacija za istraživanje i razvoj u okviru pilot projekata, koji će biti platforma na kojoj će se mala i srednja preduzeća i prenosioci znanja spojiti kako bi istražili nove tehnologije, procese ili metode. Očekuje se prosječno 15 veza po pilotu. Ideje su već razvijene i izrađuju se putokazi za svako pilotno okruženje. Provedba će početi u januaru 2018., a prva procjena je planirana za juni 2018.

Aktivnosti na pilot projektima će biti povezane i s aktivnostima vezanim uz mentoriranje i uzajamno učenje od više do manje naprednih partnera, uzimajući u obzir odgovarajuću inovacijsku sposobnost u uključenim zemljama, ali i specifičnu razinu zrelosti pojedinih regionalnih inovacijskih sistema.

 

NEWSLETTER #2 otkriva sve rezultate postignute u 2017, godini te najvljuje ono što slijedi u nastupajućem periodu.

NEWSLETTER preuzmite klikom na LINK NEWSLETTER #2 PROJEKTA FORESDA →


Get Widget