Obnovljivi Izvori Energije 05

#7 RAZVOJ OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE U EU

U okviru svojih aktivnosti i u skladu s ulogom u projektu GREENCAP (o kojem više možete pročitati na linku http://www.interreg-danube.eu/) Agencija ZEDA će u narednom periodu zajedno sa implementatorom projekta i partnerima, putem svoje stranice i baze podataka (mailom) plasirati i dijeliti informacije iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.
Sve ove aktivnosti realizuju se u cilju podizanja svijesti, proširenja nivoa znanja o ulozi i značaju uštede energije, smanjenja CO2 i korištenja obnovljivih izvora energije.
Projekat GREENCAP ima za cilj stvoriti vezu i izgraditi zajednicu između MED zajednice obnovljive energije. Također, jedan od ciljeva ovog projekta je i širenje rezultata integrisanih modularnih projekata na cijelom području mediteranske regije, s posebnim akcentom na ruralna područja i otoke.
U nastavku predstavljamo sedmu od dvanaest planiranih tema.

 

#7
Ekonomija EU nastavlja biti energetski efikasna jer potrošnja primarne energije (PEC) umjereno nastavlja opadati. Od 2005. godine, ekonomija EU je porasla za 27%, dok su primarna potrošnja energije i intenzitet njezine ekonomije pali za 10,7% i 19,3% respektivno.
Tokom ovog perioda, 25 država članica je smanjilo energetski intenzitet svoje privrede i potrošnju primarne energije u međuvremenu povećavajući svoj BDP.
Više o ovoj temi pročitajte OVDJE

 


Get Widget