TWRGH5TRW4GTRGG

#8 OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE U EVROPI/GREENCAP

U okviru svojih aktivnosti i u skladu s ulogom u projektu GREENCAP (o kojem više možete pročitati na linku http://www.interreg-danube.eu/) Agencija ZEDA će u narednom periodu zajedno sa implementatorom projekta i partnerima, putem svoje stranice i baze podataka (mailom) plasirati i dijeliti informacije iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.
Sve ove aktivnosti realizuju se u cilju podizanja svijesti, proširenja nivoa znanja o ulozi i značaju uštede energije, smanjenja CO2 i korištenja obnovljivih izvora energije.
Projekat GREENCAP ima za cilj stvoriti vezu i izgraditi zajednicu između MED zajednice obnovljive energije. Također, jedan od ciljeva ovog projekta je i širenje rezultata integrisanih modularnih projekata na cijelom području mediteranske regije, s posebnim akcentom na ruralna područja i otoke.
U nastavku predstavljamo osmu od dvanaest planiranih tema.

#8
Rješavanje klimatskih promjena zahtijeva globalni koordinirani, dugoročni odgovor u svim ekonomskim sektorima. Pariški sporazum iz 2015. predviđa okvir za ograničavanje globalnog zagrijavanja na manje od 2 stepena Celzijusa iznad preindustrijskih nivoa i za napore kako bi ga ograničio na 1,5 stepena Celzijusa. Početkom ovog procesa, Evropska unija je usvojila ambiciozne i obavezujuće ciljeve za klimatske i energetske ciljeve s rokovima 2020. i 2030. godine. Države članice su postavile strateški cilj izgradnje Energetske unije, koja ima za cilj pružanje pristupačne, sigurne i održive energije (Evropski savjet, 2014. ) i koja ima glavnu promišljenu politiku o klimatskim promjenama (Evropski savjet, 2015).
Više o ovoj temi klikom na LINK.

 


Get Widget