ImagesNGTFRSD

#9 POVEZIVANJE OBNOVLJIVE ENERGIJE S RURALNIM RAZVOJEM/GREENCAP

U okviru svojih aktivnosti i u skladu s ulogom u projektu GREENCAP (o kojem više možete pročitati na linku http://www.interreg-danube.eu/) Agencija ZEDA će u narednom periodu zajedno sa implementatorom projekta i partnerima, putem svoje stranice i baze podataka (mailom) plasirati i dijeliti informacije iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.
Sve ove aktivnosti realizuju se u cilju podizanja svijesti, proširenja nivoa znanja o ulozi i značaju uštede energije, smanjenja CO2 i korištenja obnovljivih izvora energije.
Projekat GREENCAP ima za cilj stvoriti vezu i izgraditi zajednicu između MED zajednice obnovljive energije. Također, jedan od ciljeva ovog projekta je i širenje rezultata integrisanih modularnih projekata na cijelom području mediteranske regije, s posebnim akcentom na ruralna područja i otoke.
U nastavku predstavljamo devetu od dvanaest planiranih tema.
#9

Obnovljiva energija zagovara se kao potencijalno značajan novi izvor radnih mesta i ruralni rast u zemljama OECD-a i sredstvo za rješavanje problema zaštite životne sredine i energetske sigurnosti. U većini zemalja, vlade su uložile velike količine javnog novca kako bi podržale razvoj obnovljivih energija i zahtijevale su značajne količine koje bi trebale prodati snabdjevači energije. Ali koji su ekonomski uticaji ovih politika i investicija? Mogu li obnovljivi izvori energije stvarno pomoći razvoju ruralnih ekonomija? Ovo su neka od pitanja koja su prikazana u ovom dokumentu,a koji predstavlja rezultate dvogodišnje studije uticaja obnovljivih izvora energije na ruralni razvoj.

Više o ovoj temi klikom OVDJE.


Get Widget