41784485 288259191780246 6289771586840952832 NNASLOVNA

AGENCIJA ZEDA, GRAD ZENICA I UDRUŽENJE POSLODAVACA SA ZENIČKIM PRIVREDNICIMA NA 51. POSLOVNOM SAJMU U CELJU/SLOVENIJA

 

U periodu od 11. do 13. septembra 2018. godine Agencija ZEDA, Grad Zenica, Udruženje poslodavaca i zenički privrednici učestvovali su na jednom od najvećih sajmova u regiji – 51. Poslovnom sajmu u Celju u Sloveniji. Ovom Sajmu svake godine prisustvuje veliki broj stranih poduzetnika te je on bio odlična prilika da i zenički privrednici ostvare kontakte sa stranim izlagačima, eventualnim budućim poslovnim saradnicima i investitorima, unaprijede postojeća znanja i vještine te ista implementiraju u svom poslovanju.
Imajući u vidu da je jedan od općih ciljeva Projekta „Centar za podršku poduzetnicima“ poboljšanje poslovnog okruženja i promovisanje investicijskih potencijala grada Zenice ovaj Sajam na kojem je učestovalo više od 30 kompanija iz Zenice bio je odlična prilika za predstavljanje zeničke privrede, razmjenu kontakata i dogovaranje buduće saradnje.
Na Sajmu su održani i B2B susreti- International Matchmaking Event – Successful in Slovenia 2018, Celje na kojima su učestvovali i zenički privrednici.
Ova posjeta dio je aktivnosi koje se sprovode u okviru projekta „Centar za podršku poduzetnicima“ koji implementira Agencija ZEDA sa partnerima (Gradom Zenicom i Udruženjem poslodavaca Zenica).

Ovaj projekat ukupne vrijednosti 201.028,14 KM kofinansira Evropska unija u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke, EU ProLocal kojeg implementira GIZ, u iznosu od 160.150,14KM.
Cilj projekta „Centar za podršku poduzetnicima“ je povećanje broja registrovanih MSP, poboljšanje poslovnog okruženja, promovisanje investitcijskih potencijala Zenice, unaprjeđenje mehanizama za podršku MSP, ekonomski razvoj i sl.

Ovaj Centar nazvan je BusinessPoint Zenica i pružat će edukacije za pokretanje biznisa mladim preduzetnicima, a kroz saradnju partnera u Projektu djelovat će na unapređenje institucionalnog pristupa razvoju MSP i ekonomskog razvoja na lokalnom nivou. Svojim aktivnostima novootvoreni Centar  će vršiti analitičko praćenje MSP- a kao i djelovati na unaprjeđenje saradnje javno – privatnog sektora te doprinijeti umrežavanju i saradnji MSP u predstavljanju zajedničkih interesa kroz zajednička učešća na sajmovima.

Pomenuta posjeta samo je jedna od aktivnosti Centra  čije zvanično otvorenje predviđeno u drugoj polovini oktobra.


Get Widget