Vvdfgdgvdf

Bespovratna sredstva za sektor jagodičastog voća i sektor mljekarstva

USAID/Sweden Projekt razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II) i Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirali su u Sarajevu informativni sastanak povodom javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za unaprjeđenje konkurentnosti i pristupa tržištima proizvođačima u sektoru jagodastog voća i sektoru mljekarstva.

U obraćanju prisutnim, generalni sekretar Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković se zahvalio USAID/Sweden FARMA II Projektu na realizaciji aktivnosti usmjerenih na jačanje privrede u Bosni i Hercegovini. On je istakao da sektor jagodičastog voća i sektor mljekarstva u posljednje vrijeme bilježe značajan rast izvoza i posjeduju značajan potencijal, ali im treba dodatnih sredstava, znanja i tehnologija za unaprjeđenje. Dodao je da bi ova sredstva trebala rezultirati povećanjem produktivnosti, kao i zaposlenosti u ruralnim područjima, dok bi krajnji rezultat trebao biti povećanje izvoza i smanjenje vanjskotrgovinskog debalansa

Direktorica USAID/Sweden Projekta razvoja tržišne poljoprivrede II Meriha Manojlović navela je da fond projekta iznosi oko šest miliona KM, te da grantove planiraju davati uglavnom registrovanim firmama u privatnom sektoru, dok fizičke osobe neće moći direktno aplicirati. Precizirala je da je maksimalan iznos granta 50.000 dolara, s tim da zahtijevaju učešće u troškovima od 50 posto.

 

Javni poziv za aplikante je otvoren do 15.09.2016. godine a više informacija dostupno je na web stranici www.farmabih.ba

Informativni sastanak za aktuelne Javne pozive za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava USAID/Sweden FARMA II projekta za sektore mljekarstva i jagodastog voća bit će organiziran i u Banja Luci. Sastanak će se održati 19.08.2016. godine u prostorijama Privredne komore Republike Srpske (Đure Daničića 1/II) sa početkom u 11:00sati.

 

 

Izvor:http://komorabih.ba/

 


Get Widget