EE biblioteka

USAID-ov projekat Ekonomija energetske efikasnosti (3E), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Njemačka razvojna agencija (GIZ), ispred BMZ (Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj), objavili su zajednički izdavački projekat Biblioteke energetske efikasnosti(EE Biblioteka) u BiH.

EE Biblioteka se sastoji od sedam edukativnih publikacija, zajednički izdatih od strane USAID 3E projekta, UNDP-a i GIZ-a. Ove knjige sadrže informacije o energetskoj efikasnosti koja je povezana sa sistematskim upravljanjem energijom u gradovima, provođenjem energetskih pregleda objekata, monitoringom i mjerenjem utroška energije, stvarnim načinima finansiranja projekta implementacije mjera energetske efikasnosti kao i uređenja naših ureda u skladu sa preporukama “zelenog ureda”.

Agencija ZEDA u septembru 2012. godine otvorila je Info centar za energetsku efikasnost (I faza). Info centar za energetsku efikasnost je  mjesto gdje zainteresovani građani i investitori  mogu dobiti informacije i odgovore na pitanja o energetskoj efikasnosti  i primjeni obnovljivih izvora energije. U Info centru možete dobiti različite vrste promotivnih materijala o energetskoj efikasnosti. Ovim putem pružamo mogućnost da javnost dio materijala pregleda na našoj stranici.  • Vlastita procjena lokalne zajednice u vezi motivisanosti za projekte energetske efikasnosti
O publikaciji:

Namjena ovog priručnika je da pojasni koncept energijske efikasnosti i sistematskog upravljanja energijom te ukaže na mogućnosti koje vam se nude kako biste svoj grad, općinu ili kanton učinili energijski efikasnijima.

Pogledaj PDF    • Vodič kroz zeleni ured – priručnik 
O publikaciji:

Ovaj vodič obrađuje jednu od najaktualnijih ekoloških tema 21. stoljeća – kako u svakodnevnom uredskom poslovanju smanjiti negativan utjecaj na okoliš, a povećati efikasnost korištenja resursa na dobrobit zaposlenika i šire zajednice.

Pogledaj PDF  • Vodič kroz zeleni ured – radna knjiga 
O publikaciji:

Radna knjiga za jednu od najaktualnijih ekoloških tema 21. stoljeća – kako u svakodnevnom uredskom poslovanju smanjiti negativan utjecaj na okoliš, a povećati efikasnost korištenja resursa na dobrobit zaposlenika i šire zajednice.

Pogledaj PDF  • Priručnik za sedmičnu i dnevnu analizu i interpretaciju podataka o potrošnji energije 
O publikaciji:

Sistematsko gospodarenje energijom (SGE) – sistemski je put ka osiguranju kontinuirane brige o potrošnji energije, a time i brige o zaštiti okoliša. Ovaj priručnik vas vodi kroz temeljni koncept SGE-om sa svim njegovim ključnim elementima.

Pogledaj PDF  • Priručnik za provođenje energetskih pregleda zgrada 
O publikaciji:

Energetski je pregled zgrade ključni korak u analizi efikasnosti potrošnje energije i vode. Naime, energetski je pregled nezaobilazni korak na putu kontrole troškova i smanjenja potrošnje energenata. Ovaj priručnik predstavlja vaš vodič kako se izvodi energetski pregled objekata.

Pogledaj PDF  • Ekonomska i finansijska analiza projekata energijske efikasnosti 
O publikaciji:

Namjena ovog priručnika je da pojasni koncept energijske efikasnosti i sistematskog upravljanja energijom te ukaže na mogućnosti koje vam se nude kako biste svoj grad, općinu ili kanton učinili energijski efikasnijima.

Pogledaj PDF  • Priručnik za upravljanje energijom u gradovima, kantonima i općinama 
O publikaciji:

Cilj je ovoga vodiča upoznati vas kako trošimo energiju i kako se poboljšava efikasnost potrošnje energije. Vodič daje osnove za pokretanje procesa poboljšavanja efikasnosti potrošnje energije u zgradama u vlasništvu kantona, gradova i općina.

Pogledaj PDFGet Widget