Naslovna Flyer 771x517

Europska drvna industrija i institucije dolaze na Adriatic Wood Days-e u Dubrovnik od 3.-6.10.!

Najobuhvatniji međunarodni sektorski event regije JIE održat će se drugi put zaredom u Dubrovniku, od 3. do 6. oktobra. Šest stručnih konferencija, mnoštvo sektorskih rasprava, radionica i B2B susreta nadmašit će prošlogodišnje izdanje koje je okupilo preko 400 sudionika iz sektora šumarstva, prerade drva i proizvodnje namještaja, energetike, biomase te iz hotelijerstva i pripadajućih kreativnih industrija. Uz analizu aktualnih trendova, predstavnici europskih i globalnih asocijacija dat će najavu glavnih događanja u 2017., a najviše rasprave očekuje se oko EU studije o kaskadnoj uporabi drva, koja bi značajno mogla odrediti daljnji smjer šumarstva i drvoprerađivačke industrije u EU.

 

Europska drvna industrija i institucije dolaze na Adriatic Wood Days-e u Dubrovnik od 3.-6.10.!
AWD obrađuje aktualne teme: uporabu drva i opremu za hotelijerstvo, pelet, nove tehnologije, cijene trupaca i građe, europske projekte, budućnost sektora, učinkovitost klastera, itd.
Ovogodišnje izdanje Adriatic Wood Days-a objedinjuje široki spektar tema u kojima dominira novi europski pristup u sektoru, vidljiv kroz kaskadnu upotrebu drva i produženje životnog vijeka proizvoda od drva. Šest stručnih skupova će se tijekom tri dana referirati na mnogobrojne aktualnosti u Hrvatskoj te u zemljama JIE, uključujući i složene teme poput cijena drva, izdašnih poticaja za energetski sektor, nedostatka sirovine, uporabe i finalizacije mekog drva te razvoja investicija u sektoru.

 

Poznati austrijski arhitekt Nusmüller dolazi u Dubrovnik: Drvo je održivi materijal budućnosti!
Werner Nusmüller, stručnjak za gradnju drvom i član renomiranog tima Nusmüller Architekten iz Graza, održat će stručno predavanje na konferenciji o opremanju hotela i korištenju drva za vanjsko i unutarnje uređenje hotela. Ured Nusmüller ima tradiciju od 1982. te ima iza sebe niz referentnih projekata baziranih na uporabi drva. Osvojene su brojne nagrade na području gradnje drvom i energetski učinkovite obnove i revitalizacije zgrada te je svakako relevantan sugovornik za okupljene hotelijere i kad je riječ o dizajnu interijera. Više na: www.nussmueller.at

 

Opremanje hotela: Tvin i Bernarda predvode domaće opremaše. Hotel Marco Polo traži dobavljače!
Najveći investicijski ciklus naredne godine očekuje se upravo u turizmu, odnosno u hotelijerstvu, njegovom najjačem dijelu. Ivan Slamić, direktor Tvina iz Virovitice ističe da su ove godine opremili tri hotela te objekte studenskog kampusa u Rijeci. Sada smo u fazi ugovaranja novih hotela i sve se više građevinara i novih tvrtki uključuje u opremanje. Za opremanje jadranskih hotela konkuriraju tvrtke iz Crne Gore, Slovenije, zatim Enterijeri Janković, kao i sve više novih opremaša iz Srbije, navodi Slamić. Na AWD dolaze provjereni proizvođači poput međimurske Bernarde koja ima ugovore s najvećim svjetskim lancima hotela. Na konferenciji će prisustvovati etablirani hotelijeri iz područja Dalmacije, a neki od njih, poput vlasnika hotela Marco Polo iz Makarske, već sad traže dobavljače opreme po sistemu ključ u ruke.
Vlasnik Tehnodrva posjeduje i prestižne apartmane u Dubrovniku! Spoj prerade drva i turizma
Pervanovo d.o.o. član je švedske Pervanovo grupe, u vlasništvu obitelji Darka Pervana. Vodeća kompanija je Välinge Innovation AB, ujedno i vodeća svjetska R&D tvrtka u podnoj industriji. Välinge je odnedavno postao vlasnik ogulinskog i bjelovarskog Tehnodrva, proizvođača višeslojnog parketa. Pervanovo računa da će izvanredna kvaliteta poznate slavonske hrastovine otvoriti nove mogućnosti u industriji drvenih podova. Već 12 godina tvrtka je uključena u ulaganja u nekretnine i turističko poslovanje u Dubrovniku, a član uprave Pervanovo d.o.o Stjepan Vojinić sudjelovat će na konferenciji AWD u Dubrovniku. Uz globalno etablirane sudionike moguće je uspostaviti kontakte s ovom svjetski važnom kompanijom. Pervanovo grupa prisutna je u nekretninskom i turističkom poslovanju na visokoj razini, o čemu svjedoči i nagrada tvrtke Expedia, prema kojoj su njihovi Celenga apartments drugi najbolji apartmani na svijetu. www.pervanovo.com

 

Kineski diplomati i međunarodni projekti! Talijanska, austrijska i slovenska iskustva oko EU projekata
Intenzivne međunarodne aktivnosti sektora u regiji JIE te daljnji intenzitet razvoja EU projekata predstavit će Slovenski drvni klaster, njihove kolege iz štajerskog Holzclustera te Polo Technologico iz Pordennonea. Iskusni projekt menadžeri Roland Oberwiemmer, Bernard Likar te Marco Olivotto imaju iza sebe stotine europskih projekata koji mogu biti temelj razvoja novih projekata u jugoistočnoj Europi. Premalo je novca do sada sektor povukao iz EU fondova, moglo se čuti na dosadašnjim sličnim skupovima. U Dubrovnik dolaze i diplomati iz Kineskog veleposlanstva koji se interesiraju oko ulagačkih mogućnosti u Regiji te traže dobavljače poluproizvoda ili kooperante za velike kineske tvrtke.

 

Pelet: Predstavljaju se Kahl tehnologije, ali i veliki proizvođači peleta BioEnergy Point i Energy Pellets
Vodeći proizvođač peleta iz Srbije, BioEnergy Point iz Boljevca, najavio je dolazak direktora tvrtke, Dragana Stojanovića, na dubrovački event. Inače, tvrtka od 2008. proizvodi pelet u Boljevcu, kapaciteta 60.000 tona godišnje. Na AWD dolazi i Energy Pellets, čiji je direktor Raoul Cvečić Bole ujedno i predsjednik CROBIOM- hrvatske udruge biomase. Ovakva događanja su od velike važnosti za nas, obzirom da se na jednom mjestu okupljaju svi relevantni sektorski predstavnici, rekao je Cvečić, naglasivši kako se vodstvo CROBIOM-a želi upoznati s novim smjernicama u europskoj politici vezanim uz kaskadnu uporabu drva. Na skupu će sudjelovati i Vanja Ćurin ispred tvrtke Dvokut pro, ujedno i član Izvršnog odbora europske udruge biomase AEBIOM te predstavnik nacionalne asocijacije biomase iz BiH. Lepezu važnih predstavnika sektora bioenergije nadopunjuje tvrtka Amandus Kahl prezentacijom inovacija u proizvodnji peleta, kao i austrijski dobavljači kotlova Polytechnik i Kohlbach. Sudjelovanje su potvrdili i predstavnici kogeneracijskih pogona Uni Viridas iz Babine Grede i pogon u pripremi u Grubišnom Polju.

 

Stabilna potražnja za trupcima u JIE. Austrija i Njemačka smanjuju cijene, a Skandinavci više sijeku
Organizatori su zaprimili najave dolaska važnih šumarskih i drvoproizvođačkih tvrtki, trgovaca drvom, kao i povezanih logističkih tvrtki. Unatoč ozbiljnom smanjenju cijena trupaca na glavnim europskim tržištima za trupce u Austriji i Njemačkoj, a radi se o najvećem padu cijena u posljednjih deset godina, globalno tržište je i dalje stabilno. Štoviše, cijene trupaca na dolarskim tržištima su u drugom kvartalu 2016. porasle za +4,2 posto, a većina sirovine završava u Aziji, iako Kina bilježi laganu stagnaciju. Trupci u zemljama Regije imaju stabilnu konjunkturu i postoji standardno veća potražnja od ponude, posebice za slavonski hrast. Trupci u Skandinaviji bilježe smanjenje uvoza jer su tri zemlje odlučile povećanjem etata nadoknaditi probleme u opskrbi trupcima u Rusiji. Slovenski šumari se žale na pad cijena četinjača zbog snažnog utjecaja smrekovog potkornjaka na tržišne tokove.

 

Dolaze Talijani Garbellotto i Florian te EHP iz Austrije. Cijene piljene građe u blagom porastu! Jasen u krizi
Trgovačke tvrtke i tradicionalni kupci drvnih sortimenata igraju važnu ulogu u osiguravanju stabilne vanjskotrgovačke bilance drvoprerađivačkog sektora. Talijanski Florian Group već godinama razvija svoju mrežu dobavljača u Regiji, a osim kooperacije u pripremi imaju i nove vlastite proizvodne projekte u Slavoniji. Na AWD konferenciji o trgovini drvom dolazi i Garbellotto, tvrtka s preko 100 godina tradicije u proizvodnji drvenih bačava koje imaju globalnu potražnju. Na tržištu piljene građe u Regiji osjeća se blagi oporavak i stabilnost, iako je situacija na egipatskom tržištu imala naznake ozbiljnijih poremećaja. Jedina vrsta za koju stručnjaci predviđaju smanjenje potražnje je jasen. Očekujemo da će povećana sječa jasena uslijed problema s klimatskim promjenama i nametnicima dovesti do pada cijena i potražnje, rekao je Karl Polz iz austrijske tvrtke European Hardwood Production, koja sve više nabavlja poluproizvode u zemljama Regije.

 

Preuzeto sa: www.drvo-namjestaj.hr


Get Widget