37794325 10217083422666084 7767762866681151488 N

JAČANJE KAPACITETA UPOSLENIKA AGENCIJE ZEDA I ODSJEKA ZA LER GRADA ZENICE – TRENING PCM

Logosi

Krajem juna i početkom jula ove godine održani su treninzi na temu pisanja projektnih prijedloga prema PCM metodologiji za uposlenike Agencije ZEDA i Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i odvojeno za druge uposlenike javnih preduzeća. Ovi treninzi su dio aktivnosi koje se sprovode u okviru projekta „Centar za poduzetništvo“ koji implementira Agencija ZEDA sa partnerima: Gradom Zenicom i Udruženjem poslodavaca Zenica. Ovaj projekat sa 160.150,14 KM kofinansira Evropska unija kroz Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini kojeg implementira GIZ. Ukupna vrijednost projekta iznosi 201.028,14 KM.

Trening se sastojao iz dva dijela. U jednom je predstavljena priprema aplikacije za grant sredstva (projektni poziv, dokumentacija, pravila i procedure), dok su u drugom Agencija ZEDA i Odsjek za LER praktično aplicirali stečeno znanje. Realizovanim treningom se žele ojačati kapaciteti uposlenika Agencije ZEDA i Odsjeka za LER u pisanju projekata koji će omogućiti apliciranje na veći broj javnih poziva za dodjelu grant sredstava.

Cilj projekta „Centar za poduzetništvo“ je povećanje broja registrovanih MSP posredstvom unapređenja koordinacije i komunikacije postojećih stakeholdera za lokalni ekonomski razvoj, poboljšanjem poslovnog okruženja i promovisanjem investicijskih potencijala Grada Zenice. Projektom će biti unaprijeđeni postojeći i uspostavljeni novi inovativni mehanizmi za podršku održivom ekonomskom razvoju u skladu s odrednicama Small Business Act-a što znači da će „Centar za poduzetništvo“ pružati edukacije za pokretanje biznisa mladim preduzetnicima. Kroz saradnju partnera u Projektu djelovat će na unapređenje institucionalnog pristupa razvoju MSP i ekonomskog razvoja na lokalnom nivou. Svojim aktivnostima novootvoreni „Centar za poduzetništvo“ će vršiti analitičko praćenje MSP- a kao i djelovati na unapređenje saradnje javno – privatnog sektora te doprinijeti umrežavanju i saradnji MSP u predstavljanju zajedničkih interesa kroz zajednička učešća na sajmovima.

Pomenute edukacije su samo neke od aktivnosti budućeg Centra za poduzetništvo i investicije koji je zvanično nazvan BusinessPoint Zenica, a čije otvorenje je planirano tokom septembra 2018. godine u okviru Agencije ZEDA.


Get Widget