IMG Dfa5299f72cdc1fe254bd51a89365e38 V1

JOŠ JEDNA USPJEŠNO REALIZOVANA AKTIVNOST ZENIČKE RAZVOJNE AGENCIJE -ZEDA INSTALIRALA ENMA Soft NA KOSOVU

 

Projekat prilagođavanja ENMA Soft-a infromacionog sistema za KOSOVO (ZEDA-GIZ

IMG-64decd63f7257ca70d2e5489c73b7396-V
Nakon studijske posjete kosovskih i albanskih predstavnika ministarstava, agencija, općinskih udruženja, općina i drugih institucija odgovornih za energetiku, energetsku efikasnost i zaštitu klime našoj zemlji, a u cilju razmjene znanja s BiH, učesnici studijske posjete iskazali su interes, zahvaljujući primjerima dobre prakse koji su im predstavljeni, da potpišu ugovor s Agencijom ZEDA o pružanju usluga obuke i instalisanja ENMA Soft-a-softvera za energetski menadžment, za nekoliko kosovskih općina.
Tokom posjete BiH dogovoreno je da ZEDA, ENMA softver prenese na korištenje na Kosovo i Albaniju kao i da organizuje obuku o upotrebi softvera. Ova posjeta upriličena je u okviru GIZ regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu – energetska efikasnost (ORF-EE), u saradnji s bilateralnim projektima GIZ-a-Promocija energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini i Projekat energetske efikasnosti na Kosovu.
S tim u vezi, u razdoblju od 22. do 26. januara 2018. godine, predstavnici Agencije ZEDA posjetili su Kosovo. ZEDA je već ranije potpisala ugovor za GIZ KOSOVO o pružanju usluga obuke i instalisanja softvera za 6 općina na Kosovu te za predstavnike ministarstava, agencija, općinskih udruženja, općina i drugih institucija odgovornih za energetiku, energetsku efikasnost i zaštitu klime na Kosovu i Albaniji.
Projekat je počeo u oktobru 2017. godine kada je počela modifikacija ENMA software-a, odnosno prilagođavanje software-a za Kosovo. Ovaj projekat će trajati ukupno 6 mjeseci i njegov završetak se očekuje krajem marta 2018. godine.

27045293_10155929958389799_62914537_n

Ovom posjetom predstavnici Agencije ZEDA su instalirani software za energetski menadžment ENMA Soft te izvršili praktičnu obuku za korištenje ENMA Soft programa.
Na ovaj način, 6 općina s Kosova (Priština, Glogovc, Podujevo, Mitrovica, Prizren i Đakovica) koje su pilot općine u projektu, je zajedno s 5 ministarstava, 2 preduzeća i jednom NVO dobilo alat kojim će olakšati JLS upravljanje energijom odnosno prikupljanje, kontrolu i prijedlog mjera za uštedu energije.
Treba napomenuti da je na trening obuci praktična primjena softvera ENMA SOFT za energetski menadžment prisustvovalo 40 učesnika.

Sljedeća posjeta planirana je u februaru ili početkom marta mjeseca kada će uposlenici Agencije ZEDA obučiti i kosovsku agenciju za energetsku efikasnost koja će postati sistem provider na Kosovu kao što je ZEDA u FBiH. To praktično znači da će kosovska Agencija samostalno moći izvršiti instalaciju i obuku nad softwareom u drugim općinama.

 

 


Get Widget