16797653 1833384450268275 411895866456294230 O

NOVI PROJEKAT GRADA ZENICE I AGENCIJE ZEDA – GREENCAP

U januaru 2016. godine Agencije ZEDA je dobila poziv Environment Parka iz Torina za partnerstvo u projektu koji su planirali aplicirati na javni poziv za grant sredstva u okviru MED programa iz područja obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. U prvoj fazi apliciranja, pripremljen je koncept projekta, koji je odobren u aprilu 2016. godine. Nakon toga, u junu 2016.godine pripremljena je i predata aplikacija za projekat GREENCAP u partnerstvu sa još pet institucija iz EU (Grčka , Francuska , Španija, Italija, Slovenija). Projekat je odobren za finansiranje krajem septembra 2016.godine.
Cilj projekta je diseminacija informacija i stvaranje sinergije između različitih modularnih projekata iz oblasti vezanih za obnovljive izvore energije koji se implementiraju na području djelovanja partnera u projektu sa posebnim fokusom na otoke i ruralna područja.

 

Glavni rezultat projekta će biti stvaranje MED zajednice i sinergije među projektima, analiza i upravljanje rezultatima modularnih projekta te širenje i kapitalizacija ishoda modularnih projekata iz oblasti energetske efikasnosti, a koji za svoj cilj ima stvaranje mreže posvećene obnovljivim izvorima energije na otocima i ruralnim područjima.
Rezultati projekta su:
1. Stvaranje veza i izgradnja zajednice između projekata MED zajednice obnovljive energije
2. Širenje rezultata integrisanih modularnih projekata na cijelom području mediteranske regije, s posebnim akcentom na ruralna područja i otoke
3. Organizacija i učešće na regionalnim, nacionalnim i internacionalnim tematskim događajima iz oblasi obnovljivih izvora energije
4. Kapitalizacija rezultata modularnih projekata na MED području, s posebnim akcentom na otoke i ruralna područja
5. Povećanje tematskih mreža i eventualno kreitranje novih mreža i sporazuma između MED područja i drugih dijelova Evrope.
Planirano trajanje projekta je 36 mjeseci.
Partneri u projektu su:
1. Naučno –istraživački centar BISTRA Ptuj, Slovenija-vodeći partner
2. BCN Ecologia -Agencija za urbanu ekologiju Barcelona, Španija
3. Environment Park Torino, Italija
4. Naučno- tehnološki park PATRAS Grčka
5. AXELERA , Lyon , Francuska
6. ZEDA – Zenička razvojna agencija Zenica, BiH


Get Widget