ICC1

Novootvoreni Impulsni kreativni centar u Zenici pruža mogućnost upotrebe savremenih tehnologija

Danas je u zgradi Centra savremenih tehnologija u Poslovnoj zoni Zenica I, svečano otvoren Impulsni kreativni centar .

Impulsni kreativni centar je uspostavljan u okviru druge faze projekta MENTOR (Modern Economy through New Technology-Oriented Research), kojeg Evropska unija finansira u iznosu od 499.778 eura s ciljem podrške lokalnom ekonomskom razvoju u BiH, a provode partneri i sufinansijeri na projektu, Agencija ZEDA, Grad Zenica i Univerzitet u Zenici. Projektom je također predviđena uspostava ispitne laboratorije za proizvode građevinske stolarije.

Uspostava ovog Centra predstavlja jednu od važnijih aktivnosti projekta i u budućnosti bi ovaj Centar trebao postati mjesto okupljanja mladih ljudi kao i svih preduzeća u BiH, koja žele da unaprijede znanja i sposobnosti svojih uposlenika i da u svojim proizvodnim procesima primjene savremene tehnologije i opremu, koja proizvodnju čine efiksanijom i ekonomičnijom, a sama preduzeća konkurentnijim na domaćem i inostranom tržištu.

Ovim projektom će se također proširiti područje djelovanja laboratorije LIND na ispitivanje građevinske stolarije i fasadnih elemenata, te unaprijediti saradnja između Zeničke razvojne agencije s institucijama javne uprave (lokalnih, kantonalnih, entitetskih i državnih), malih i srednjih preduzeće (MSP), obrazovnih, istraživačkih, razvojnih i drugih sličnih institucija.

Skupu su se u ime domaćina i partnera na ovom projektu obratili v.d. Gradonačelnika Grada Zenice; g. Selver Keleštura, direktor Agencije ZEDA; g.Muhsin Ibrahimagić, asistent na projektu; g.Mirza Sikirić, kao i šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH; g.Martin Schieder.

Također, riječi podrške uputio je i predstavnik sufinansijera Projekta, Tajnik Federalnog ministarstva razvoja poduzetništva i obrta;g.Jozo Bejić, a predstavnik privrednika bio je vlasnik preduzeća “Elektromatik” d.o.o. Zenica; g. Suvad Patković.

Događaj je okupio i brojne druge zvanice, predstavnike vlasti i domaćih preduzeća iz različtih privrednih djelatnosti.

Za sve dodatne informacije, molimo kontaktirajte:
Senad Pašalić, voditelj projekta, ZEDA, 032 445 830, senad@zeda.ba
Mirza Sikirić, asistent na projektu, 032 445 833, mirza@zeda.ba , info@zeda.ba

Dokument preuzmite OVDJE


Get Widget