PB100012

ODRŽAN OKRUGLI STO ZA DRVOPRERAĐIVAČE U MOSTARU/ MENTOR 2

Agencija ZEDA, Grad Zenica i Univerzitet u Zenici, partneri i sufinansijeri u implementaciji projekta “MENTOR 2” (Modern Economy through New Technology-Oriented Research, phase II), kojeg finansira Evropska unija, u okviru programa podrške lokalnom ekonomskom razvoju u BiH organizovali su zajedno s Regionalnom razvojnom agencijom za Hercegovinu – REDAH, Okrugli sto u cilju prikupljanja informacija za izradu studije na temu politika u sektoru drvoprerade i građevinske stolarije i preporukama za njihovo poboljšanje.

 

Menadžer projekta MENTOR 2, g. Senad Pašalić, otvorio je Okrugli sto i prezentovao rad sadašnje laboratorije LIND i buduće laboratorije za ispitivanje građevinske stolarije (vrata i prozora). Tom prilikom je istakao važnost uspješne realizacije prvog projekta MENTOR finansiranog od strane EU, upoznao s procesom akreditacije s kojim se po prvi puta suočilo osoblje Laboratorije, a koji je uspješno realizovan. Povećan broj ispitivanja u Laboratoriji pokazatelj je da su MSP prepoznali Laboratoriju kao partnera na putu ka poboljšanju kvaliteta svojih proizvoda u skladu sa standardima EU za ovu oblast.

 

Predstavnik Agencije za nadzor nad tržištem BiH, g. Edin Ćerimagić, održao je prezentaciju na temu „Nadzor nad tržištem BiH“ kojom je predstavio zakonsku legislativu iz domena kvaliteta i sigurnosti proizvoda, te je također diskutovao sa prisutnima o ulozi i funkciji Agencije za nadzor nad tržištem u njenoj zaštiti domaćih proizvođača i potrošača.

 

G. Zoran Gackić, expert za uvođenje CE znaka i QM standarda, predvodio je diskusiju sa prisutnima o aktuelnim problemima ovog sektora. Informacije dobivene prilikom diskusije i upitnika koje su popunili predstavnici firmi, predstavljat će važan input za izradu Studije.

Okruglom stolu prisustvovali su: predstavnici MSP, nadležnih institucija za ovu oblast, konsultanti, te predstavnici razvojnih agencija.


Get Widget