PA280018

ODRŽAN OKRUGLI STO ZA DRVOPRERAĐIVAČE U PRIJEDORU/MENTOR 2

Agencija ZEDA, Grad Zenica i Univerzitet u Zenici, partneri i sufinansijeri u implementaciji projekta “MENTOR 2” (Modern Economy through New Technology-Oriented Research, phase II), kojeg finansira Evropska unija, u okviru programa podrške lokalnom ekonomskom razvoju u BiH, dana 28. oktobra 2015. organizovali su zajedno s Agencijom za ekonomski razvoj PREDA – PD, Grada Prijedora, okrugli sto u cilju prikupljanja informacija za izradu studije na temu politika u sektoru drvoprerade i građevinske stolarije i preporukama za njihovo poboljšanje.

 

Okrugli sto je počeo riječima dobrodošlice predstavnika Agencije PREDA, g. Gorana Rodića, nakon čega je uslijedila prezentacija predstavnika Agencije ZEDA/sadašnje laboratorije LIND i buduće laboratorije za ispitivanje građevinske stolarije (vrata i prozora) od strane menadžera projekta MENTOR 2, g. Senada Pašalića. Ovim putem prisutni su imali priliku vidjeti rezultate ispitivanja proizvoda koji su zadovoljili i koji nisu zadovoljili kriterije.

 

Gospodin Darko Pavlović iz firme DAL CIN d.o.o. kao jedan od korisnika usluga Laboratorije podijelio je s prisutnima dosadašnja iskustva koja su se pokazala pozitivnim zahvaljujući ispitivanjima i saradnji s Laboratorijom, te su doprinjela unapređenju njihovih proizvoda i smanjenju broja reklamacija od svega 1,2 % na godišnjem nivou.

 

Predstavnik Agencije za nadzor nad tržištem BiH, g. Edin Ćerimagić, održao je prezentaciju na temu „Nadzor nad tržištem BiH“ kojom je prisutne upoznao sa zakonskom legislativom iz domena kvaliteta i sigurnosti proizvoda.

 

Razgovor i diskusiju sa predstavnicima firmi na temu aktuelne situacije u sektoru drvoprerade predvodio je g. Dragan Savić, expert za uvođenje CE znaka i QM standarda. Informacije dobivene prilikom diskusije i upitnika koje su popunili predstavnici firmi, predstavljat će važan input za izradu Studije.

Okruglom stolu prisustvovali su: predstavnici MSP, Privredne komore RS-a, obrazovnih institucija i razvojnih agencija.

Po planu realizacije aktivnosti Projekta, sljedeći okrugli sto će se održati  05. novembra 2015. godine Tuzli.

 

 


Get Widget