PB050004

ODRŽAN OKRUGLI STO ZA DRVOPRERAĐIVAČE U TUZLI/ MENTOR 2

Agencija ZEDA, Grad Zenica i Univerzitet u Zenici, partneri i sufinansijeri u implementaciji projekta “MENTOR 2” (Modern Economy through New Technology-Oriented Research, phase II), kojeg finansira Evropska unija, u okviru programa podrške lokalnom ekonomskom razvoju u BiH organizovali su zajedno s regionalnom razvojnom agencijom za ekonomsku regiju sjeveroistočne BiH – NERDA, okrugli sto u cilju prikupljanja informacija za izradu studije na temu politika u sektoru drvoprerade i građevinske stolarije i preporukama za njihovo poboljšanje.

Okrugli sto je počeo riječima dobrodošlice predstavnika Agencije NERDA, g. Slaviše Stajkovića koji je naglasio da je ostvarena uspješna dosadašnja saradnja između agencija, pohvalivši Agenciju ZEDA u svojim naporima na putu zaštite domaćeg tržišta.
Menadžer projekta MENTOR 2, g. Senad Pašalić, prisutne je upoznao s radom sadašnje Laboratorije LIND i buduće laboratorije za ispitivanje građevinske stolarije (vrata i prozora). Ovim putem prisutni su imali priliku vidjeti rezultate ispitivanja proizvoda koji su zadovoljili i koji nisu zadovoljili kriterije.

Gospodin Armin Nurkić iz firme Ingrat d.o.o. Gračanica, kao jedan od korisnika usluga Laboratorije podijelio je s pristunima dosadašnja iskustva koja su se pokazala pozitivnim zahvaljujući ispitivanjima i saradnji sa Laboratorijom, te je izrazio nadu da će i proizvođači stolarije biti stalni korisnici usluga buduće Laboratorije.

Predstavnik Agencije za nadzor nad tržištem BiH, g. Mićo Drljo, održao je prezentaciju na temu „Nadzor nad tržištem BiH“ kojom je prisutne upoznao sa zakonskom legislativom iz domena kvaliteta i sigurnosti proizvoda, te je također diskutovao sa prisutnima o ulozi i funkciji Agencije za nadzor nad tržištem u njenoj zaštiti domaćih proizvođača i potrošača.

G. Zoran Gackić, ekspert za uvođenje CE znaka i QM standarda, predstavio je problematiku ovog sektora. Informacije dobivene prilikom diskusije i uptnika koje su popunili predstavnici firmi, predstavljat će važan input za izradu Studije.

Okruglom stolu prisustvovali su: predstavnici MSP, Obrtničke komore TK-a, obrazovnih institucija i razvojnih agencija, te konsultanti.

Po planu realizacije aktivnosti Projekta, sljedeći okrugli sto će se održati 10. novembra 2015. godine u Mostaru.

 


Get Widget