PA280024

OKRUGLI STOLOVI U PRIJEDORU, TUZLI I MOSTARU/MENTOR 2

 

Agencija ZEDA, Grad Zenica i Univerzitet u Zenici, partneri i sufinansijeri u implementaciji projekta “MENTOR 2” (Modern Economy through New Technology-Oriented Research, phase II), kojeg finansira Evropska unija, u okviru programa podrške lokalnom ekonomskom razvoju u BiH, ovim putem žele da Vas obavijeste o prezentaciji projekta na:

Okruglim stolovima u Prijedoru, Tuzli i Mostaru

koji su održani u cilju prikupljanja informacija za izradu studije na temu politika u sektoru drvoprerade i građevinske stolarije i preporukama za njihovo poboljšanje.
Prethodno je u okviru ove aktivnosti osnovana Radna grupa koju čine stručnjaci iz oblasti drvoprerade, predstavnici Agencije ZEDA i predstavnici UNZE. Radna grupa vrši istraživanja drvoprerađivačkog sektora i sektora građevinske stolarije kako bi donijela zaključke o tačkama u kojima su potrebna poboljšanja, te kako bi donosiocima odluka inicirala promjene politika u skladu s preporukama iz studije.

Na okruglim stolovima koji su održani u Prijedoru, Tuzli i Mostaru menadžer projekta MENTOR 2, g. Senad Pašalić, prezentovao je Projekat, a prisutni su upoznati i s radom sadašnje laboratorije LIND i buduće laboratorije za ispitivanje građevinske stolarije (vrata i prozora).
Na ovim okruglim stolovima bili su prisutni i neki od korisnika usluga Laboratorije koji su podijelili s prisutnima dosadašnja iskustva koja su se pokazala pozitivnim zahvaljujući ispitivanjima i saradnji s Laboratorijom, te su doprinjela unapređenju njihovih proizvoda.
Svim okruglim stolovima također su prisustvovali i predstavnici Agencije za nadzor nad tržištem BiH, koji su prezentacijama predstavili zakonsku legislativu iz domena kvaliteta i sigurnosti proizvoda, te je također diskutovano o ulozi i funkciji Agencije za nadzor nad tržištem u njenoj zaštiti domaćih proizvođača i potrošača.

Za ovu projektnu aktivnost angažovani su spoljni eksperti za uvođenje CE znaka i QM standarda koji su angažovani kako bi dobili relevantne informacije od privrednika, te kako bi razmijenili mišljenja o sektoru drvoprerade. Informacije dobivene prilikom diskusije i upitnika koje su popunili predstavnici firmi, predstavljat će važan input za izradu Studije.
Ciljna grupa koja je prisustvovala ovim okrulim stolovima bili su: predstavnici MSP, privrednih komora, obrazovnih institucija, razvojnih agencija, konsultanti itd.
Radna grupa će na osnovu informacija prikupljenih na terenu završiti izradu studije, te inicirati prijedloge za promjene politika.

Više informacija o projektu i ovom događaju možete dobiti u Agenciji ZEDA, tel: 032 445 830, kontakt osoba je Senad Pašalić, menadžer projekta.

 

 

 

 

 

 

Tekst SAOPŠTENJA ZA JAVNOST


Get Widget