DSC2706nn

Panel diskusija o rodnom nasilju u Impulsnom kreativnom centru Agencije ZEDA

 

Jučer (30.11.2016. godine) u Zenici je u prostorijama Impulsnog kreativnog centra koji djeluje u sklopu Agencije ZEDA održana panel diskusija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
Ova panel diskusija je doprinos kampanji 16 dana aktivizma protiv rodnog nasilja koju je organizovao EU info centar u saradnji sa ambasadorima Velike Britanije i Švedske.

Ovom prilikom prisutnim se obratio g. Fuad Kasumović, Gradonačelnik Zenice kao i NJ.E. Edward Ferguson, britanski ambasador u BiH i NJ.E. Anders Hagelberg, švedski ambasador u BiH.

Ambasador Ferguson je istakao da pitanje nasilja nad ženama i djevojkama predstavlja važno psihološko i socijalno pitanje u današnjoj Bosni i Hercegovini, pogotovo što se ono može povezati i s pitanjem seksualnog nasilja tokom ratnih sukoba nad ženama i djevojkama koje još uvijek, nakon dvadeset jednu godinu od okončanja sukoba, trpe posljedice.
Vlada V.B. je uključena u rješavanje oba pitanja, a posebno aktivan je bio bivši ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague koji je sa Angelinom Joly posjetio Zenicu prije dvije godine i ukazao na problem silovanih žena i djece koja su rođena kao rezultat silovanja.
“U tom pogledu treba naglasiti nezaobilaznu ulogu organizacije Medica Zenica koja je uspostavila takav način pomoći žrtvama da te modele kopiraju u ostatku zemlje i regionu. Jedan od najvećih zadataka je borba protiv stigmatizacije žrtava koje su se osmjelile govoriti o onome što im se desilo”- naglasio je Ambasador Velike Britanije.

Na panel diskusiji u Zenici učestvovali su i predstavnici nevladinih organizacija, studenti i profesori zeničkog univerziteta.
Kampanja 16 dana aktivizma protiv rodnozasnovanog nasilja je vrijeme za podsticanje akcija za okončanje nasilja nad ženama i djevojkama širom svijeta.
Ovogodišnja tema kampanje borbe protiv nasilja nad ženama je “Obojite svijest u narandžasto: Prikupljanje novca za okončanje nasilja nad ženama”

 


Get Widget