Zenica

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – PROJEKAT

Zenica, 26.02.2015.godine

Projekat „MENTOR 2“ (Modern Economy through New Technology-Oriented Research, Phase 2), kojeg finansira Evropska unija, a sufinansiraju Agencija ZEDA kao implementator projekta, te Grad Zenica i Univerzitet u Zenici, kao partneri u projektu, imaju zadovoljstvo obavijestiti Vas da će se održati konferencija pod nazivom:

„Uvodna konferencija projekta MENTOR 2“
03.03.2015. godine, s početkom u 11:00 sati, sala hotela „Zenica“ u Zenici.

Na konferenciji su pored prezentacije projekta MENTOR 2 predviđene i sljedeće aktivnosti:
- zvanično formiranje Projektnog odbora projekta MENTOR 2,
- potpisivanje Sporazuma o razumijevanju i saradnji između partnera u projektu,
- te upoznavanje prisutnih sa situacijom i zahtjevima koji se stavljaju pred BIH proizvođače i izvoznike građevinske stolarije, u smislu propisa i regulative koji su obavezni, kako na tržištu BiH, tako i EU ali i ostalim tržištima.

Cilj konferencije je i sagledavanje bitnih faktora koji utiču na konkurentnost BiH proizvoda u sektoru drvoprerade i proizvodnje građevinske stolarije na domaćem i EU tržištu, te mogući doprinos projekta MENTOR 2 u njihovom prevazilaženju ili ublažavanju.

Namjera je okupiti na jednom mjestu relevantne predstavnike iz sektora bh. drvoprerade, akademske zajednice i meritornih institucija, uključiti ih u implementaciju projekta MENTOR 2 ali i uz njihovu pomoć, sugestije i komentare, doći do daljnjih smjernica za djelovanje projekta u ovom sektoru BiH privrede s ciljem povećanja konkurentnosti domaćeg proizvoda na inostranim tržištima.
U radu konferencije će učestvovati predstavnici partnera u projektu, relaventnih institucija koje pružaju i mogu pružiti pomoć u tehničkoj, stručnoj, naučnoj i ostalim specifičnim oblastima, domaćim drvoprerađivačkim preduzećima i proizvođačima građevinske stolarije. Poseban naglasak će se dati na sugestije i komentare predstavnika bh. preduzeća, proizvođača, koji su ciljana skupina projekta MENTOR.
Pored predstavnika partnera u projektu, na Konferenciji se očekuje prisustvo brojnih predstavnika malih i srednjih preduzeća, institucija sa različitih nivoa vlasti te raznih institucija i organizacija iz cijele BiH.

“MENTOR 2” projekat je odobren u okviru javnog poziva Delegacije EU u BiH za podršku lokalnom ekonomskom razvoju u BiH. Ukupna vrijednost projekta je 664.616,77 EUR-a, od čega je Evropska unija osigurala 499.778,57 EUR-a ili 75,19 % dok će preostali dio finansirati Agencija ZEDA, Grad Zenica i Univerzitet u Zenici kao partneri u projektu. Vrijeme implementacije projekta je 30 mjeseci.

Opšti cilj projekta je razvoj i ponuda novih usluga za drvoprerađivački sektor BiH, s posebnim fokusom na MSP koje proizvode građevinsku stolariju. Specifični ciljevi projekta su povećanje konkurentnost BH proizvoda i unaprijeđenje inovativnosti u procesima proizvodnje građevinske stolarije, te uspostava sistemskog pristupa u ispitivanju i razvoju finalnih proizvoda, a prema standardima EU/BiH, formiranjem moderno opremljene laboratorije za ispitivanje građevinske stolarije i fasadnih elemenata. Kroz realizaciju projekta, MSP bit će ponuđen široki spektar raznih vidova podrške.

Za više informacija, molimo kontaktirajte: Senad Pašalić, voditelj projekta, 032/ 449 410, senad@zeda.ba

Prilozi:

Saopštenje za javnost
Detaljan program konferencije
Poziv za medije


Get Widget