STUDIJSKO PUTOVANJE U ROSENHEIM-MENTOR 2

Mkmkjvnvjffjff

STUDIJSKO PUTOVANJE U ROSENHEIM-MENTOR 2

gherwgz4eze4waybhe4

U okviru projekta MENTOR 2, Agencija ZEDA je u saradnji s partnerima organizovala Studijsko putovanje u Njemačku.

Učesnici u Studijskom putovanju bili su predstavnici UNZE, Grada Zenice, Agencije ZEDA, te predstavnici 9 eminentnih, uspješnih kompanija iz BiH, proizvođača građevinske stolarije i fasadnih elemenata kao i proizvođača namještaja.
Tokom ovom putovanja koje je realizovano u periodu od 03. do 06. aprila 2017. godine upriličena je posjeta jednoj od najistaknutih evropskih i svjetskih institucija u oblasti istraživanja, ispitivanja i razvoja građevinske stolarije, Institutu IFT u iz Rosenheima. Posredstvo u ovom kontaktu nam je omogućila Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.
Institu IFT je osnovan davne 1966. godine i danas je jedan od vodećih autoriteta u ovoj oblasti. Ovaj Institut u okviru svoje djelatnosti ima čitav niz aktivnosti koje su vezane za: ispitivanja proizvoda građevinske stolarije i fasadnih elemenata prema EU standardima, zatim ocjenjivanje usklađenosti proizvoda i certficiranje. Pored ovoga Institu IfT kroz svoj odjel za istraživanje i razvoj omogućava svim proizvođačima stručnu podršku u razvoju njihovih proizvoda ali i načinu ugradnje istih na samim građevinskim objektima, a u skladu sa zakonskim propisima na EU tržištu. Značajne aktivnosti Instituta su i pružanje usluga proizvođačima građevinske stolarije van EU, a u cilju njihovog usklađivanja proizvoda sa EU standardima radi lakšeg izlaska na međunarodna tržišta. Također, Institu kroz rad svojih specijalizovanih odjela aktivno radi na pružanju tehničkih informacija proizvođačima organizacijom različitih radionica, seminara i konferencija, izdavanjem stručnih publikacija, radova i tehničkih priručnika iz oblasti proizvodnje i ugradnje građevinske stolarije.

Prilikom ove posjete, predstavnik IFT Instituta, gospodin Roland Fischer, rukovodilac odjela za međunarodnu saradnju je predstavio sam Institut i hronologiju njegovog razvoja od momenta nastanka do danas. Pored toga, predstavljene su sve aktivnosti Instituta, šta i kako danas rade, koristima koje njihovi klijenti, saradnici i partneri dobivaju saradnjom s njima. Posebna tema razvora bila je o mogućnostima saradnje s Instituta ift iz Rosenhaima, zatim njihovog predstavništa u Republici Hrvatskoj i Laboratorije LIND.
Učesnici Studijskog putovanja posjetili su i Fakultet za drvne tehnologije i građevinu (Hochschule Rosenheim Fakultät für Holztechnik und Bau.) Predstavljeni su studijski programi, oprema s kojom raspolažu, način obrazovanja, mogućnosti koje se studentima pružaju tokom i nakon studiranja te je razgovarano o uslovima i mogućnostima studiranja bh.studenata na ovom fakultetu.

mmmmmkoplolkikjkkkddidi
Učesnici su posjetili i Centar za uspitivanje građevinskih proizvoda PFB u Rosenhaimu, gdje im predstavljena sva ispitina oprema s kojom raspolažu u ovoj instituciji, kao i načini na koje se vrše ispitivanja građevinske stolarije (vrta i prozora).
Također, ovom prilikom posjećene su dvije proizvodne kompanije koje djeluju u sektoru proizvodnje građevinske stolarije. Prisutni su imali priliku vidjeti proizvodnju, razmijeniti promotivni materijal te razgovarati o mogućnostima saradnje.
Svrha Studijskog putovanja bila je potpunije informisanje domaćih privrednika o EU propisima u oblasti građevinske stolarije, zanačaju i ulozi ispitnih laboratorija kao i koristi njihovih usluga za razvoj novih i unaprjeđenje postojećih proizvoda u ovoj oblasti proizvodnje.
Za više informacija, kontaktirajte managera Projekta, g.Senada Pašalića na: 032 449 413 ili putem e-maila na senad@zeda.ba

 

 

Dokument preuzmite klikom OVDJE

 


Get Widget