25276528 10155816713164799 1740626474 N

U OKVIRU EU PROLOCAL PROGRAMA ZEDA PREDSTAVILA ZENIČKIM PRIVREDNICIMA PROCJENU KONKURENTNOSTI SEKTORA PROIZVODNJE NAMJEŠTAJA U ZENICI

gizprolocal0

Danas, 12.12.2017. godine, u prostorijama Impulsnog kreativnog centra Agencije ZEDA, održana je prezentacija za zeničke privrednike u sektoru proizvodnje namještaja, tokom koje su predstavljeni nalazi u vezi procjene konkurentnosti te su razmotrene moguće zajedničke razvojne inicijative.

ZEDA u saradnji s Udruženjem poslodavaca Grada Zenice i Gradskom Upravom, nastoji sagledati mogućnosti za unaprjeđenje saradnje i jačanje konkurentnosti preduzeća. To se želi ostvarivati putem zajedničkih razvojnih inicijativa, kroz ciljano iskorištavanje lokalnih resursa i/ili bolji pristup dostupnim resursima koji dolaze izvan Zenice. Grad Zenica je partnerska lokalna samouprava u okviru provođenja zajedničkog programa Evropske Unije i Njemačke Vlade za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH – EU ProLocal.
Preporuke sa skupa daju doprinos jačanju podrške proizvodnim i izvoznim djelatnostima na području Grada Zenice. Na skupu su procijenjeni nalazi ključnih prednosti firmi u sektoru proizvodnje namještaja, kao i glavnih ograničenja i slabosti. Istraživanje je provedeno kroz direktnu saradnju s proizvođačima namještaja iz Zenice, a koji djeluju u Zenici, širom BiH te onima koji svoje proizvode izvoze.

gizprolocal1
Napominjemo:
Namjera aktivnosti je podrška stvaranju javnih politika na nivou Grada Zenice koje će biti provedene uz učešće privatnog sektora i koje su odgovor na njihove stvarne probleme, s posebnim naglaskom na:
- Jačanje perspektive privatnog sektora u ekonomskom razvoju na lokalnom nivou;
- Jačanje uloge Agencije ZEDA i Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj u stvaranju ciljane podrške razvoju privatnog sektora;
- Bolje iskorištavanje lokalno dostupnih resursa;
- Bolje iskorištavanje resursa koji dolaze izvan lokacije (npr. mogućnosti za finansiranje projektnih aktivnosti putem međunarodnih fondova, i sl.)
- Realizaciju ciljanih lokalnih inicijativa ekonomskog razvoja;
- Prijenos dobrih praksi kod pospješivanja razvoja – u druge ekonomske sektore na području grada Zenice.

 


Get Widget