EUPROLOCALPHOTO

U okviru projekta EU PROLOCAL na svečanoj ceremoniji u Zenici dodijeljena grant sredstva za 50 malih i srednjih preduzeća/EU PROLOCAL

 

-Saradnja između Grada Zenice, Agencije ZEDA i GIZ EU Prolocal donijela prve rezultate -

Krajem 2016. godine, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za podršku lokalnoj samoupravi i ekonomskom razvoju u BiH – EU ProLocal, objavio je Poziv za dostavljanje prijedloga projekata za učešće u natječaju za dodjelu bespovratnih grant sredstava.
EU Prolocal je program sveobuhvatnog razvoja privatnog sektora (RPS) koji uskoro sarađuje s lokalnim regionalnim vlastima i sektorom malih i srednjih preduzeća. Razvojni šabloni dobre prakse se dalje šire i dijele s drugim lokacijama i nivoima vlasti u BiH.
Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava iznosi 5.867.490KM tj. 3.000.000 EUR. Sve aktivnosti koje će se finansirati ovim sredstvima trebaju ostvariti efekat u partnerskim opštinama EU ProLocal Programa, a jedna od njih je i Grad Zenica.
Dana 15.maja 2017.godine u Zenici (Hotel Zenica) je organizovana ceremonija dodjele certifikata firmama/aplikantima kojima su odobreni projekti dodjele bespovratnih sredstava u okviru EU ProLocal programa.
Na ceremoniji u Zenici dodijeljena su grant sredstva za 50 malih i srednjih preduzeća iz 20 općina i gradova u BiH.
Ukupno tri miliona eura dodijeljeno je projektima čija će implementacija u idućih 8 do 12 mjeseci doprinijeti jačanju konkurentnosti sektora u kojima posluju te pomoći oporavak nakon poplava kao i ukupni ekonomski i društveni razvoj zemlje. Projekt predstavlja dio EU ProLocal programa koji finansiraju Evropska unija sa 9 i Vlada SR Njemačke sa 4 miliona eura.
Poziv je bio namijenjen:
• Malim i srednjim preduzećima koja djeluju u metaloprerađivačkom sektoru, drvnom sektoru ili se bave agrobiznisom;
• poljoprivrednim zadrugama;
• registrovanim klasterima iz gore navedenih sektora;
• te organizacijama za podršku biznisu u partnerstvu s najmanje tri preduzeća, kao i
• grupama MSP preduzeća (minimalno tri člana iz istog sektora).
Ciljevi Poziva bili su:
• Povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz pružanje podrške uvođenju inovacija i primjeni inovativnih pristupa i
• Povećanje konkurentnosti četiri navedena sektora i jačanja poslovnih modela kroz podršku prevazilaženju nedostataka koji su prepreka daljem razvoju ovih sektora
Prihvatljive oblasti projektnih ideja:
• Poboljšanje pristupa tržištu (lokalnom i međunarodnom);
• Umrežavanje i inovacije;
• Optimizacija poslovnih procesa;
• Uvođenje novih metoda u radu;

Link s interaktivnom mapom na kojoj možete vidjeti dobitnike ovih grant sredstava (po opštinama) kao i informacije o projektu s osnovnim parametrima možete otvoriti klikom OVDJE.

 


Get Widget