Mentor2 001

USPJEŠNO OKONČANA UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA MENTOR 2

U utorak, 03. marta 2015. godine, u hotelu “Zenica” održana je Uvodna konferencija projekta „MENTOR 2“ – faza II (Modern Economy through New Technology-Oriented Research, phase 2), kojeg finansira Evropska unija, a sufinansiraju Agencija ZEDA kao implementator projekta, te Grad Zenica i Univerzitet u Zenici, kao partneri u projektu.

Na konferenciji je predstavljen projekat MENTOR 2, zvanično je formiran Projektni odbor Projekta, upriličeno je potpisivanje Sporazuma o razumijevanju i saradnji između partnera u Projektu, te su prisutni upoznati sa situacijom i zahtjevima koji se stavljaju pred bh. proizvođače i izvoznike građevinske stolarije, u smislu propisa i regulative koji su obavezni, kako na tržištu BiH, tako i EU ali i ostalim tržištima.

mentor2 002

Cilj konferencije bio je i sagledavanje bitnih faktora koji utiču na konkurentnost bh. proizvoda u sektoru drvoprerade i proizvodnje građevinske stolarije na domaćem i EU tržištu, te mogući doprinos projekta MENTOR 2 u njihovom prevazilaženju ili ublažavanju.

Namjera je bila okupiti na jednom mjestu relevantne predstavnike iz sektora bh. drvoprerade, akademske zajednice i meritornih institucija, uključiti ih u implementaciju projekta MENTOR 2 ali i uz njihovu pomoć, sugestije i komentare, doći do daljnjih smjernica za djelovanje Projekta u ovom sektoru bh. privrede s ciljem povećanja konkurentnosti domaćeg proizvoda na inostranim tržištima.

Na konferenciji su učestvovali i prisustvovali predstavnici partnera u Projektu (Grad Zenica i UNZE) kao i predstavnici relaventnih institucija koje pružaju i mogu pružiti pomoć u tehničkoj, stručnoj, naučnoj i ostalim specifičnim oblastima domaćim drvoprerađivačkim preduzećima i proizvođačima građevinske stolarije kao i predstavnici eminentnih proizvođača građevinske stolarije.

mentor 2 003

Poseban naglasak stavljen je na korist koju će imati bh. preduzeća, proizvođači građevinske stolarije, realizacijom ovog Projekta, a koji su ciljna grupa projekta MENTOR 2.

Obraćanjem predstavnika pojedinih isntitucija kao što je slučaj sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, potvrđena je relevantnost ovog projekta sa osnovinom ciljevima i pravcima djelovanja ovog ministarstva u pravcu razvoja infrastrukture kvaliteta u BiH, kao osnovnog elementa jačanja konkuretnosti domaćih preduzeća i njihovih proizvoda na EU ali i ostalim tržištima.

Pored predstavnika partnera u Projektu, konferenciji su prisustvovali i predstavnici malih i srednjih poduzeća, institucija sa različitih nivoa vlasti, te raznih institucija i organizacija iz cijele BiH.

Teksta saopštenja za javnost


Get Widget