FW

VANJSKOTRGOVINSKA KOMORA BIH PREDSTAVILA AGENCIJU ZEDA/INFOKOM

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH je u svom glasniku INFOKOM predstavila Agenciju ZEDA, rezultate projekta MENTOR kojim je uspostavljena Laboratorija za ispitivanje sigurnosti proizvoda LIND, u kojoj su do sada vršena mehanička ispitivanja namještaja i dječijih igrališta, a područje ispitivanja prošireno na ispitivanje građevinske stolarije (prozora i vrata) i fasadnih elemenata, zahvaljujući sredstvima Evropske unije i uspješnoj implementaciji projekta MENTOR 2 o kojem više možete pročitati na linku klikom OVDJE

U INFOKOMu ZEDA je predstavila i Impulsni kreativni centar – razvojni centar koji djeluje u okviru Agencije ZEDA, također  uspostavljen kroz projekat MENTOR 2. Također, ovom prilikom, u INFOKOMu je predstavljen i Biznis inkubator Zenica kojim upravlja ZEDA.

Za trinaest godina djelovanja ZEDA je implementirala, bila partner i sufinansijer na desetine projekata iz oblasti privrede (ekonomski razvoj), ekologije održivi razvoj i energetska/energijska efikasnost, ljudskih resursa (dopunsko obrazovanje), turizma (ruralnog razvoja, tradicijsko-histrorijskog nasljeđa) i sl.
Svojim djelovanjem ZEDA je doprinijela razvoju poslovnog okruženja i promociji poduzetništva, kreiranju povoljnih uslova za domaća i inostrana ulaganja u privredu, pružila je podršku malim i srednjim preduzećima u podizanju njihove konkurentnosti, stvaranju povoljnog ambijenta, kreiranju pozitivnog imidža Zenice i sl.
Danas, ZEDA uzima aktivno učešće u projektima koje provodi Grad Zenica, a treba spomenuti i nekoliko značajnih projekata koje Agencija trenutno implementira ili je partner, a među njima su: MENTOR 2, FORESDA, COSME te GREENCAP.

Grad Zenica i Agencija ZEDA će i u narednom periodu aktivno raditi na kreiranju povoljnih uslova za poslovanje i razvoj MSP, jačanju kompetencija mladih i (ne)zaposlenih te općenito podsticati razvoj grada Zenice kreirajući lokalne promjene konkretnim, operativnim rezultatima.
Kombinacija institucionalnih kapaciteta Grada Zenice (javnog sektora) s operativnim sposobnostima razvojnih agencija (ZEDA) pokazala se kao odličan model za implementaciju i promovisanje lokalnih, razvojnih, ekonomskih strategija.

Na stranicama INFOKOMa  (54-56) možete pročitati više klikom OVDJE


Get Widget