43586986 2183248125281904 2959503058473582592 N Okt

ZEDA I GRAD ZENICA NA KONFERENCIJI PROJEKTA GREENCAP U LJUBLJANI – ENERGETSKI EFIKASNE ZGRADE I OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U periodu od 18. do 19. oktobra 2018. godine, partneri u projektu GreenCap učestvuju na Konferenciji u Ljubljani čiji su domaćini partneri svih Interreg MED Modularnih projekata iz dvaju tematskih zajednica: Zajednica energetski efikasnih zgrada i Zajednica obnovljivih energija. Predstavnici Agencije ZEDA i Grada Zenice uzeli su učešće na ovoj Konferenciji.

U ovom trenutku, svi projekti su na sredini implementacije, a na Konferenciji će se predstaviti tekući rezultati stručnjacima i strateškim institucijama s ciljem razmjene mišljenja o njihovom tehničkom pristupu i njihovom doprinosu regulatornom okviru. Konferencija je organizovana uz podršku i u prisustvu generalnog direktora EU za energetiku.
Konferencija naročito podržava sve koji rade u sektoru energetike, u oblastima energetske efikasnosti u zgradama i obnovljivoj energiji, u lokalnim samoupravama, u državnim vlastima, ali i u politici, biznisu, industriji i nevladinim organizacijama.

16730414_1831704457102941_531142560119909071_n
Ova Konferencija ima nekoliko ciljeva među kojima ćemo izdvojiti:
• Pokazati rješenja projekta za efikasani obnovljiv energetski model na području Mediterana.
• Spojiti stručnjake iz oblasti energetike/zaštite životne sredine radi istraživanja razmjene iskustava i inovativnih ideja.
• Analizirati trenutno stanje, izazove i energetski sektor na području Mediterana.
• Formulisati preporuke za poboljšanje energetskog sektora na području Mediterana.
• Spojiti donosioce odluka za razmjenu informacija i ideja, posebno za ciljeve i aktivnosti nakon 2020. godine.

 

Napominjemo:
Agencije ZEDA je dobila poziv Environment Parka iz Torina za partnerstvo u ovom Projektu čija je implementacija počela krajem septembra 2016.godine.
Cilj projekta je diseminacija informacija i stvaranje sinergije između različitih modularnih projekata iz oblasti vezanih za obnovljive izvore energije koji se implementiraju na području djelovanja partnera u projektu sa posebnim fokusom na otoke i ruralna područja.
Glavni rezultat projekta će biti stvaranje MED zajednice i sinergije među projektima, analiza i upravljanje rezultatima modularnih projekta te širenje i kapitalizacija ishoda modularnih projekata iz oblasti energetske efikasnosti, a koji za svoj cilj ima stvaranje mreže posvećene obnovljivim izvorima energije na otocima i ruralnim područjima.
Partneri u projektu su:
1. Naučno –istraživački centar BISTRA Ptuj, Slovenija-vodeći partner
2. BCN Ecologia -Agencija za urbanu ekologiju Barcelona, Španija
3. Environment Park Torino, Italija
4. Naučno- tehnološki park PATRAS Grčka
5. AXELERA , Lyon , Francuska
6. ZEDA – Zenička razvojna agencija Zenica, BiH
Sve do sada planirane aktivnosti su uspješno realizovane. Više informacija o projektu klikom potražite na link https://renewable-energies.interreg-med.eu/


Get Widget