Eenpntr1

ZEDA KROZ COSME PROGRAM PRUŽA ZNAČAJNU PODRŠKU MSP – PREKOGRANIČNA PARTNERSTVA, INTERNACIONALIZACIJA POSLOVANJA, ULAZAK U SISTEM EVROPSKE PODUZETNIČKE MREŽE

I VI SVOJE PROIZVODE/USLUGE PONUDITE EVROPSKOM TRŽIŠTU

27537332_10215642058312876_2114627332_o
Od samog početka implementacije pa do danas, program COSME u kojem Agencija ZEDA ima status partnera, iz mjeseca u mjesec bilježi zavidne rezultate. Radi se o programu EU koji ima za cilj podržati bolji pristup finansijama za MSP, poboljšati pristup tržištima za MSP te stvoriti povoljnije uslove za stvaranje i rast poslovanja. Važno je napomenuti da je pod programom COSME uspostavljena Enterprise Europe Network – EEN (Evropska poduzetnička mreža), kao važan instrument Europske komisije s ciljem podrške konkurentnosti MSP.

ZEDA je kao član Konzorcijuma EEN mreže na području FBiH i partner u programu COSME u saradnji s partnerima, uspješno realizovala sve do sada planirane aktivnosti, a u periodu od marta do juna zainteresovani privrednici imali su priliku prisustvovati radionicama (“EEN IT TOOL”, „Kako pronaći poslovnog partnera u inostranstvu korištenjem it alata Evropske poduzetničke mreže“), info danima („EU programi, fondovi i projekti kao podrška rasta konkurentnosti malih i srednjih preduzeća“), poslovnim susretima (u BiH, Srbiji i Turskoj – koorganizacija B2B susreta: Co-Matching ‘18 International Bilateral Meetings for Industrialist, İzmit, Turkey, koorganizacija B2B susreta –INTERA Tehnološki park Mostar uz potporu EEN, Međunarodni B2B na Mostarskom sajmu, organizacija B2B susreta u koorganizaciji s partnerima EEN, INTERNATIONAL B2B MATCHMAKING EVENT Zenica, u okviru prvog Sajma informacionih i komunikacionih tehnologija i medija u Bosni i Hercegovini, koorganizacija B2B susreta firmi na ENERGA b2b 2018.), okruglim stolovima („Kako povećati konkurentnost privrede regije Zenica – internacionalizacija poslovanja, razvojne šanse, pronalazak investitora i otvaranje novih tržišta“), prezentacijama aktuelnih javnih poziva i fondova (Challenge fond za inovativne poslovne ideje, FMRPO za grant sredstva u 2018.godini, Linije finansiranja BBI banke uz subvenciju Grada Zenice za zeničke firme, Javni poziv za dodjelu sredstava za podsticaj razvoja postojećih mikro, malih i srednjih preduzeća na području Grada Zenica za 2018. godinu).

20180619_131950
Kroz program COME, ZEDA lokalnim privrednicima kontinuirano pruža i savjetodavnu podršku u smislu pomoći pri apliciranju na javne pozive, registrovanje u sistem EEN mreže, informisanje o mogućnostima pristupa grant sredstvima, aktuelnim javnim pozivima i najpovoljnijim mogućnostima za apliciranje.
Stručna podrška i pomoć lokalnim preduzećima pružena je i organizovanjem sastanaka domaćih privrednika s konsultanticom koja ima bogato iskustvo u segmetima kao što su: uvid u tržište i analiza tržišta, konkurentna inteligencija i analiza konkurencije te digitalni marketing koje je ZEDA organizovala u saradnji sa Seco Enterpreneurship Programom. Treba napomenuti da je svaki zainteresovani privrednik imao priliku da svoje interese, planove ali i probleme s kojima se preduzeće susreće, izloži konsultantici na pojedinačnim sastancima te su imali priliku zatražiti savjet, ideju i prijedlog od konsultantice s bogatim iskustvom iz pomenutih oblasti.

DSC05908
Zahvaljujući COSME programu ZEDA je omogućila i prekogranična partnerstva –mogućnost internacionalizacije poslovanja i plasiranja proizvoda/usluga na EU tržište i šire, kreiranjem profila domaćih firmi u POD sistemu EEN/Business Offers – BOs, Business Requests – BRs/.
Također, podrška domaćim preduzećima u internacionalizaciji poslovanja i plasiranju proizvoda/usluga na EU tržište i šire pružena je kroz predstavljanje interesa EOI (Expression of interest) inostranih preduzeća na profile/poslovne ponude domaćih preduzeća u POD sistemu EEN kao i kreiranjem EOI (Expression of interest) za domaća preduzeća –izražavanje interesa domaćih preduzeća na poslovne ponude inostranih preduzeća. To znači da su inostrana preduzeća iskazala interes za poslovanjem s bh. preduzećima ali i obrnuto čime je omogućena prekogranična saradnja, stvaranje novih partnerstava i internacionalizacija poslovanja. Domaća preduzeća su uz podršku osoblja Agencije ZEDA izrazile interes za brojne inostrane poslovne ponude.
Svakog mjeseca iz baze poslovne saradnje POD/EEN osoblje Agencije ZEDA izdvaja poslovne ponude inostranih partnera i objavljuje na zvaničnoj web stranici Agencije ZEDA, društvenim mrežama, medijima i šalje privrednicima, udruženjima, agencijama, institucijama. Također, u saradnji sa partnerima EEN FBIH Agencija ZEDA izdvaja iz EEN mreže ponude za saradnju inostranih preduzeća i E-bilten koje objavljuje koordinator EEN FBIH na zvaničnoj web stranici EEN FBIH.
Polazeći od činjenice da postoji zajednički interes za saradnju i sprovođenje aktivnosti na unaprjeđenju poslovnog okruženja i konkurentnosti domaćih preduzeća i MSP-a, Agencija ZEDA je potpisala Memorandume o razumijevanju sa Udruženjem poslodavaca Zenica, Poslovnim sistemom RMK DD te Centrom za razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom BIGMEV.
Pozivamo sve privrednike koji žele proširiti svoje poslovanje na međunarodno tržište da kontaktiraju Agenciju ZEDA putem maila alma@zeda.ba te da kreiraju poslovni profil svoje kompanije u okviru Evropske poduzetničke mreže. Do sada je ZEDA stručnu podršku kroz program COSME pružila za više od 200 privrednih subjekata.
I Vi svoje usluge/proizvode ponudite evropskom tržištu!


Get Widget