20170930 112633

ZEDA NA FIND YOUR SPARK DOGAĐAJU U MOSTARU

Dana 30.09.2017. u Mostaru je održan Find Yoour Spark događaj u organizaciji SPARK biznis parka i SYNC. Radi se o predstavljanju savremenih tehnologija i to iz kategorije virtuelne stvarnosti, pametnih kuća, robota, dronova, električnih vozila i CNC mašina. Pored toga na ovom događaju je održana i utrka dronova.

Ovom prilikom predstavnici Agencije ZEDA/Impulsnog kreativnog centra su predstavili 3D printer, 3D skener i CNC mašinu. Također, posjetioci su mogli da se upoznaju s praktičnim primjerima primjene ovih uređaja preko 3D softvera koje je privlačilo pažnju velikog broja posjetilaca.
Na događaju je ZEDA predstavila i projekat FORESDA. Projekat implementira 13 partnera i 7 pridruženih strateških partnera na području devet podunavskih zemalja: Austrija, BiH (ZEDA, PREDA), Bugarska, Mađarska, Njemačka, Rumunija, Slovenija, Srbija i Hrvatska. Vodeći projekt-partner je CyberForum e.V. iz Njemačke.
Jedan od ciljeva projekta FORESDA jeste transformisanje tradicionalnih sektora baziranih na šumarstvu/drvopreradi u inovativne moderne sektore te je učešće na ovom događaju prisutnima pokazalo na koji način je moguće koristiti savremenu opremu u ovom sektoru.
ZEDA će i buduće kroz svoje djelovanje raditi na promociji savremenih tehnologija kako na području Zenice tako i širom BiH.
Više o samom događaju:
https://spark.ba/find-spark-gadget-show-drone-competition/
Više o projektu FORESDA:
http://www.interreg-danube.eu/approved-projects

 

 


Get Widget