FSD Salzburg 8

ZEDA NA PETOM KONZORCIJU PROJEKTA FORESDA U KUCHLU/SALZBURG

FSD-Salzburg-6

Predstavnici Agencije ZEDA učestvovali su na petom sastanku konzorcija Projekta FORESDA u kojem ima ulogu strateškog partnera od januara 2017. godine.

U razdoblju od 27. do 28. februara tekuće godine sastanak održan u Kuchlu kod Salzburga imao je za cilj analizirati stanje Projekta čija implementacija je u toku više od godinu dana te najaviti zadatke koji slijede.
U okviru implementacije aktivnosti dogovoreno je mentorstvo sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, u sklopu kojeg će biti urađena analiza prednosti gradnje drvetom kao građevinskog materijala u odnosu na konvencionalne materijale koji se primjenjuju u građevinarstvu.
Domaćin događaja bila je Visoka škola primijenjenih umjetnosti u Kuchlu koja je ovom prilikom organizovala obilazak laboratorija koje djeluju u okviru fakulteta. Ovom prilikom članovi konzorcija upoznali su se s projektima koje ova Visoka škola implementira, a koji se odnose na istraživanje i razvoj taninskih pjena koje su pokazale snažnu otpornost na vatru, visoku apsorciju vode i nisku propusnost toplote. Također, značajne rezultate pokazuje projekat kombinovanja kožnih s drvenim vlaknima u cilju dobivanja vatrootpornih ploča.

FSD-Salzburg-3
Važno je istaći da su studenti uključeni u sve projekte te je ova Visoka škola odličan dokaz da se spojem inovativnih ideja (mladih) i iskustva (nastavnog kadra) može doći do izvanrednih rezultata i u konačnici implementacije inovativnih projekata.

Sljedeći sastanak konzorcija projekta planiran je u Ljubljani u junu tekuće godine.

 

Napominjemo:
Projekat FORESDA je sufinansiran od strane EU kroz Interreg Dunavski transnacionalni program (Interreg Danube Transnational Programme) iz sredstava ERDF i IPA fondova.

Projekat implementira:
-13 partnera u projektu i
 -7 pridruženih strateških partnera
na području 9 podunavskih zemalja partnera:
Austrija, Bosna i Hercegovina (ZEDA i PREDA), Bugarska, Mađarska, Njemačka, Rumunija, Slovenija, Srbija i Hrvatska.
Vodeći projekt-partner je CyberForum e.V. iz Njemačke

Cilj projekta je podrška transformaciji tradicionalnih industrija baziranih na šumarstvu i drvopreradi u inovativne sektore, razvoj povoljnog okruženja za razvoj inovacija, razvoj novih lanaca vrijednosti, razvoj kulture inovacija u MSP i jačanje saradnje institucija na quadraple-helix principu.
Na ovaj način projekat će značajno podržati transfer znanja, saradnju i razvoj inovacija u pravcu bolje održive Dunavske regije s aspekta dostupnih resursa, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.
Glavni rezultati Projekta bit će: povećana efikasnost saradničkih istraživanja i inovativnih aktivnosti, što dovodi do pojave novih sektorskih lanaca vrijednosti prvenstveno u područjima pametne i održive gradnje i namještaja, inovativnih bio-proizvoda i materijala te energetske efikasnosti; poboljšani kapaciteti za upravljanje inovacijama u relevantnim posredničkim organizacijama kao što su klasteri; trajni transnacionalni pristup i strategija razvoja sektora šumarstva.
Više informacija o samom projektu možete dobiti na zvaničnoj web strani projekta FORESDA u okviru zvanične web stranice Dunavskog transnacionalnog programa http://www.interreg-danube.eu  ili direktno u Agenciji ZEDA: info@zeda.ba; amir@zeda.ba ili na 032 445-631.Interreg Danube →


Get Widget