ZEDA NA SAJMU RENEXPO PREDSTAVILA NEKOLIKO PROJEKATA IZ OBLASTI ENERGETSKE EFIKASNOSTI I OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

IMG 298280980914a34feb37828d9f75bc90 V

ZEDA NA SAJMU RENEXPO PREDSTAVILA NEKOLIKO PROJEKATA IZ OBLASTI ENERGETSKE EFIKASNOSTI I OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

20171108_145523

U razdoblju od od 08. do 09. novembra 2017. godine, održan je 4. RENEXPO® BiH – BOSANSKOHERCEGOVAČKI INTERNACIONALNI SAJAM I KONFERENCIJA na temu Obnovljivih Izvora Energije, Energetske Efikasnosti, Upravljanja Vodama i Otpadom.

RENEXPO® događaji su dobili međunarodno priznanje za svoje progresivne aktivnosti od Zapadne do Centralne i Istočne Europe te kreirali visokokvalitetnu platformu za komunikaciju između kupaca i bazu za međunarodnu povezanost.
RENEXPO® BIH je okupio učesnike iz cjelokupne regije Zapadnog Balkana, a međunarodni učesnici imali su priliku upoznati stručnjake, donosioce odluka i savjetnike iz cjelokupne regije Zapadnog Balkana na jednom mjestu.
ZEDA je svoje učešće iskoristila kako bi predstavila projekte u kojima ima status partnera, a koji djeluju u pomenutim oblastima – GREENCAP i FORESDA te je prezentovala i ENMASOFT – software za upravljanje energijom čiji je ZEDA provider.

 
Osnovni zadatak projekta GREENCAP jeste diseminacija informacija i stvaranje sinergije između različitih modularnih projekata iz oblasti vezanih za obnovljive izvore energije koji se implementiraju na području djelovanja partnera u projektu s posebnim fokusom na otoke i ruralna područja. Glavni rezultat projekta će biti stvaranje MED zajednice i sinergije među projektima, analiza i upravljanje rezultatima modularnih projekta te širenje i kapitalizacija ishoda modularnih projekata iz oblasti energetske efikasnosti, a koji za svoj cilj ima stvaranje mreže posvećene obnovljivim izvorima energije na otocima i ruralnim područjima. Više o projektu na linku: https://interreg-med.eu

 
Prezentacija ENMASOFTA – Agencija ZEDA je sistem provider u FBiH za ENMASOFT (informacioni sistem za energetski menadžment) koji je razvio GIZ – Njemačko društvo za tehničku pomoć i saradnju. ENMASOFT je software za upravljanje energijom u JLS. Radi se o uslugama uvođenja energetskog menadžmenta i softverskim rješenjima za energetski menadžment u JLS kako bi sistemski upravljale energijom. To znači da će u budućnosti ZEDA pružati usluge instaliranja kao i obuke budućih energetskih menadžera jedinicama lokalnih samouprava koje još nemaju ovaj softver. Devet općina i gradova u BIH dobilo je softver besplatno, a ostale općine i gradovi će softver moći dobiti također besplatno ali preko sistem provajdera uz određene finasijske troškove koji nastanu prilikom instalacije i obuke. Zavisno od zahtjeva lokalne zajednice biti će formirani paketi usluga.

 
Kada je riječ o projektu FORESDA, treba naglasiti da ovaj projekat ima za cilj transformisati tradicionalne sektore bazirane na šumarstvu/drvopreradi u inovativne moderne sektore; razviti inovativne prijateljske ekosisteme s ciljem poboljšanja ili redefinisanja postojećih lanaca vrijednosti; poboljšati kulturu realizovanja inovacijskih aktivnosti u MSP kao i dalje jačanje saradnje koristeći “quadruple helix” model te podržati nove vidove saradnje u Dunavskom području. Više o projektu na linku http://www.interreg-danube.eu/

Također, ZEDA je prezentovala implementirane i buduće projekte iz domena energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije Gradske uprave i Javnih preduzeća.

 

 

 


Get Widget