Strategija 640x336REW

ZEDA NA VII sastanku radne grupe za pripremu Strategije unaprjeđenja izvoza drvnog sektora Bosne i Hercegovine

Dana 15.februara 2018. godine održan je VII sastanak radne grupe za pripremu Strategije unaprjeđenja izvoza drvnog sektora Bosne i Hercegovine.

Sastanku su prisustvovali odgovorni predstavnici značajnih kompanija drvne industrije BiH, MEG UNDP BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Mašinskog fakulteta – odsjek TD Sarajevo, Agencije ZEDA Zenica, Privredne/Gospodarske komore BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH.

Tokom sastanka, g. Amir Kubat, predstavnik Agencije ZEDA naglasio je kako se može povući paralela između ove Strategije i Transnacionalne strategije napravljene u okviru projekta FORESDA, posebno iz razloga što su pojedini članovi Radne grupe istovremeno i članovi “Regionalne radne grupe za izradu Transnacionalne strategije”. Također, planirane mjere i aktivnosti naznačene u akcionom planu Strategije su u direktnoj vezi s mjerama i aktivnostima navedenim u Lokalnom akcionom planu za Federaciju BiH napravljenom u okviru radnog paketa WP3 projekta FORESDA. Više o projektu FORESDA možete pročitati klikom na LINK →

Na sastanku je posebno naglašena uloga nadležnih institucija na svim nivoima, što je veoma konkretno naznačeno u akcionom planu, mjerama i nosiocima aktivnosti.
Da bi se unaprijedio izvoz viših faza prerade, tj. da bi drvna industrija bila regionalni lider u izvozu viših faza prerade svi članovi su jednoglasno prihvatili Strategiju i zaključili da je dokument kvalitetan, koncizan i kao takav drvnoj industriji neophodan.


Get Widget