WP3 ZEDA LAP 3

ZEDA DIO REGIONALNE RADNE GRUPE PROJEKTA FORESDA/Transnacionalna strategija i Lokalni akcioni plan

WP3-ZEDA_LAP-2
ZEDA je kao član konzorcijuma organizacija iz EU i IPA zemalja otpočela s implementacijom projekta FORESDA – Podrška inovacijama i konkurentnosti međusektorskih lanaca vrijednosti baziranih na šumarstvu/drvopreradi u januaru 2017. godine. Projekat implementira 13 partnera i 7 pridruženih strateških partnera na području devet podunavskih zemalja: Austrija, BiH (ZEDA, PREDA), Bugarska, Mađarska, Njemačka, Rumunija, Slovenija, Srbija i Hrvatska. Radi se o projektu koji je sufinansiran sredstvima Europske unije, u okviru Transnacionalnog programa Dunav.

U okviru implementacije projekta organizovani su sastanci Regionalne radne grupe – predstavnici ministarstava i institucija za podršku poslovanju:
- Sastanak koji se odnosi na izradu Transnacionalne strategije drvoprerade i
- Sastanak na izradi Lokalnog akcionog plana drvoprerade.

Svrha sastanaka je bila predstavljanje Transnacionalne strategije izrađene kroz projekat FORESDA i dobivanje relevantnih povratnih informacija za podršku procesu, kao i prikupljanje informacija za pripremu lokalnog akcionog plana koji će se tokom trajanja projekta realizovati za Federaciju BiH.

Tokom sastanaka razgovaralo se o relevantnosti ranije prikupljenih statističkih podataka, uzimajući u obzir povećanje proizvodnje u oblasti drvoprerade, o energijskoj efikasnosti u građevinarstvu te značaju i prednostima upotrebe drveta kao građevinskog materijala.

 


Get Widget