DSC2635

ZEDA ORGANIZOVALA TREĆU RADIONICU „IZRADE PROGRAMA POBOLJŠANJA ENERGIJSKE EFIKASNOSTI U OPĆINAMA FBIH“

_DSC2634

Nakon pauze od nekoliko mjeseci zbog kašnjenja izrade Kantonalnih planova energijske efikasnosti, Agencija ZEDA je organizovala treću od šest planiranih radionica „Izrade programa poboljšanja energijske efikasnosti u općinama FBiH“.

Radionica je održana u hotelu „Zenica“, jučer, 24. aprila 2018. god. u vremenu od 10:00 do 13:00 sati.
Radionica je organizovana u grupama, gdje su u svakoj grupi učestvovale po 3 općine radi efikasnijeg pristupa svakoj općini. Svaka općina je imala zadatak da u svoje ime odredi tj. napravi listu prioritetnih objekata kojima će se ostvariti zadani indikativni ciljevi po svakoj jedinici lokalne samouprave. Također, svaka općina je napravila ciljeve i programe poboljšanja za postizanje očekivanih rezultata iz sektora javne rasvjete i sektora vodosnabdijevanja odnosno zamjene postojećih motora s novim frekfrentno regulisanim motorima. Sve ovo ima za cilj postizanje finalnih ušteda energije koje svaka JLS mora ispuniti prema raspodjeli indikativnih ciljeva ušteda energije koji treba biti urađen u skladu s Federalnim akcionim planom energijske efikasnosti i odgovarajućim Kantonalnim planom energijske efikasnosti, a koji je pripremljen u skladu s obavezama Bosne i Hercegovine.

_DSC2632

Izrada programa poboljšanja energijske efikasnosti u općinama FBiH je zakonska obaveza, a osim zakonske obaveze,općine koje budu imale urađene programe poboljšanja energijske efikasnosti moći će lakše pristupiti sredstvima za investiranje u provođenje mjera energijske efikasnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Također, ovom prilikom, Agencija ZEDA je učesnicima predstavila projekat iz oblasti energetske efikanosti -GreenCap u kojem ima status partnera od septembra 2016. godine. Cilj projekta je diseminacija informacija i stvaranje sinergije između različitih modularnih projekata iz oblasti vezanih za obnovljive izvore energije koji se implementiraju na području djelovanja partnera u projektu s posebnim fokusom na otoke i ruralna područja.
Svakako treba napomenuti da ovaj Projekat sufinansira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ BiH kroz projekat „Poticanje energetske efikasnosti u BiH“, a provodi ZEDA.

 


Get Widget