Images Edsacfsd

ZEDA ORGANIZUJE DRUGU RADIONICU PROGRAMA POBOLJŠANJA ENERGIJSKE EFIKASNOSTI U OPĆINAMA FBIH

 

Novi projekat Agencije ZEDA i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ BIH pod nazivom: „IZRADA PROGRAMA POBOLJŠANJA ENERGIJSKE EFIKASNOSTI U OPĆINAMA FBIH“ podrazumijeva izradu akcionih programa poboljšanja energijske efikasnosti za općine u Federaciji BiH.

Prva od šest planiranih radionica održana je, 30. novembra 2017. godine u Zenici, u hotelu „Zenica“ na kojoj su općinski predstavnici upoznati s metodologijom izrade akcionog programa poboljšanja energijske efikasnosti, kao i metodologijom prikupljanja podataka, neophodnih za izradu akcionog programa energijske efikasnosti.

Nakon što su na prvoj radionici JLS dobile zadatak da prikupe podatke za objekte u vlasništvu/nadležnosti općine, na drugoj radionice će se analizirati proces prikupljanja podataka uz izlaganje predstavnika općina o prikupljenim podacima (podaci o potrošnji energije u sektorima: javni objekti i komunalne usluge), razmijeniće iskustva između općina te eventualno pronaći moduse za poboljšanje budućeg prikupljanja podataka i praćenja.

Drugu radionicu ZEDA oraganizuje 21. decembra 2017. godine također u Hotelu Zenica. Na ovoj radionici, učesnici će se upoznati s ciljevima i mjerama za uštedu energije po sektorima, načinima praćenja ušteda koje se dostižu djelovanjem tržišta i drugih aktera.

Ovom prilikom će se analizirati procesi prikupljanja podataka te će se posavjetovati s timom konsultanata. Općine koje budu imale urađene programe poboljšanja energijske efikasnosti, mnogo će lakše moći pristupiti sredstvima za investiranje u provođenje mjera energijske efikasnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Ovaj Projekat sufinansira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ BiH kroz projekat „Poticanje energetske efikasnosti u BiH“, a provodi ZEDA.

 

 

 


Get Widget