DSC 0134 Resize

ZEDA U SARADNJI S PARTNERIMA FORMIRA CENTAR ZA PODRŠKU PODUZETNICIMA/EU ProLocal

23192959_10155708411109799_1341564179_n

EU i Vlada Njemačke dodjeljuju 1 milion eura za razvojne projekte u BiH: Ceremonija dodjele bespovratnih sredstava

U okviru EU ProLocal programa, u Banjaluci je  18. oktobra održana ceremonija dodjele 1 milion eura bespovratnih sredstava za 13 razvojnih projekata. Novi grantovi predstavljaju nastavak podrške Evropske unije i Vlade Njemačke koja je započela dodjelom 3 miliona eura za 83 mala i srednja preduzeća u maju 2017. godine.
Razvojni projekti su rezultat saradnje između partnerstava na lokalnom nivou.

Agenciji ZEDA dodijeljen je certifikat za dodjelu grant sredstava čiji će rezultat biti “Centar za podršku poduzetnicima”. U okviru novog fokusa djelovanja Agencija ZEDA i partneri Grad Zenica i Udruženje poslodavaca Zenica, a na osnovu onoga što je definisano kroz BFC certifikaciju, će formirati “Centar za podršku poduzetnicima”

Ovaj Projekat predviđa cijeli set usluga domaćim preduzećima/poduzetnicima kako bi se unaprijedio kompletan sistem informisanja i komunikacije, nekoliko pilot programa, poticanja zapošljavanja i samozapošljavanja, zajedničkih učešća na 2 bh.sajma, a sve u cilju jačanja partnerstva i saradnje između lokalne administracije i poduzetnika.

U narednom periodu se očekuje i potpisivanje ugovora što bi zvanično značilo i početak implementacije ovog Projekta. O svim detaljima javnost će biti blagovremeno obaviještena putem medija i službene stranice Agencije ZEDA (www.zeda.ba)

Napominjemo:

Projekti će doprinijeti razvoju vještina u sektoru drvo i metaloobrade; omogućiti savjetovanje i mentorstvo za poduzetnike, kao i finansijske poticaje za realizaciju poslovnih ideja. U agrobiznisu se očekuje rast prodaje i smanjenja troškova izvoza akreditacijom laboratorijskih metoda i rast prinosa uspostavom pilot voćnjaka i obuke. Sredstva će se uložiti i u promociju investicijskih potencijala i širenje turističke ponude u Hercegovini.
Ovaj program podrške omogućava razvoj lokalnih komparativnih prednosti prema riječima zamjenika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mate Franjičevića. Prema riječima Petra Đokića, ministra industrije, energetike i rudarstva RS, ovaj program podrske je već polučio dobre rezultate, a daljnji napredak u lokalnom ekonomskom razvoju očekuju se i u narednoj godini.
Jozo Bejić, sekretar Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBIH  je istakao da dodijeljena sredstva predstavljaju veliki doprinos poboljšanju ambijenta za poslovanje malih i srednjih preduzeća.
Jedan od projekata podržan ovim bespovratnim sredstvima je i INOVAR, koji će prema riječima Slaviše Jelisića, direktora LIR Evolucija, nabavkom moderne opreme za autogeno varenje inovirati praktičnu nastavu i doprinijeti sticanju znanja i vještina korisnih na tržištu rada.

EU ProLocal, koji sufinansira EU i Vlada Njemačke u iznosu od €9 odnosno €4 miliona, provodi se u sljedećim općtinama i gradovima: Zenica, Brčko, Derventa, Gračanica, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg, Posušje, Prnjavor, Prijedor, Gradiška, Kozarska Dubica, Laktaši, Srbac, Teslić, Tešanj, Žepče, Konjic, Jablanica i Prozor-Rama. Projekat provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.
EU ProLocal jedna je od tri komponente €19 miliona vrijednog EU programa za lokalni razvoj i zapošljavanje, koji podržava mala i srednja preduzeća, lokalni ekomomski razvoj, nevladine organizacije i društveni razvoj u BiH.


Get Widget